Woningen bouwen én natuur behouden: kan dat?
21 januari 2019
Over zo’n tien jaar moeten er maar liefst 1 miljoen woningen bij zijn gekomen in Nederland. Dat is een enorm aantal dan haast onhaalbaar lijkt. Bovendien moeten we ook nog eens rekening houden met de natuur. Hoe valt dit te combineren?
Tiny houses
Tegenwoordig maakt minimalisme en enorme opmars. Hier horen ook de zogenaamde tiny houses bij. De kleine huisjes worden steeds populairder. Ze zijn goedkoop, makkelijk te plaatsen (en te verplaatsen) en ook nog een mooi om te zien. Het is een interessante optie nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, want de ecologische voetafdruk van de huisjes is minimaal.
De gemeentes, provincies en het Rijk hebben veel grond in bezit buiten de steden en dorpen. Een groot deel van deze grond wordt gebruikt door boeren. Het aantal boeren zal de komende tien jaar echter hard gaan afnemen omdat er steeds minder gegadigden zijn voor bedrijfsovername.
De tiny houses zouden prima geplaatst kunnen worden op die grond. Er kan op die grond ook nog eens natuur aangelegd worden. Er is namelijk ruimte voor zo’n 20.000 hectare bos. De tiny houses passen prima in deze omgeving. Er zouden zo’n 60.000 van deze woningen geplaatst kunnen worden. Zo is er woonruimte ín de natuur en wordt er bijgedragen aan beide doelen: extra woningen en natuurbehoud. Het heeft nog meer voordelen. Meer bos zorgt voor meer plek voor recreatie en biodiversiteit.
Bron: FD.nl