Hoe zal de woningmarkt er in toekomst uitzien?
14 januari 2019
Het tekort aan woningen is enorm. De prijzen rijzen de pan uit. Een gevolg is dat starters, ouderen en gezinnen geen betaalbaar koophuis meer kunnen vinden. Huren is ook al zo lastig geworden. Dat komt mede doordat de scheefwoners blijven zitten waar ze zitten, omdat ze geen huis kunnen kopen. Zo zitten we met z’n allen vast. Minister Kajsa Ollongren erkent de problemen en wil er voor 2035 1 miljoen nieuwe woningen bij hebben. Ambitieus, aangezien het aantal vergunningen dat afgegeven wordt voor nieuwbouw, steeds blijft dalen. En er zijn te weinig bouwplannen. En te weinig bouwvakkers.
Eén grote metropool
Wat zijn de gevolgen? Hoe ziet de woningmarkt er straks uit? Wat gebeurt er met onze steden? Een van de mogelijkheden is een enorme metropool waar de grote steden in de Randstad in opgaan. Het is een idee van vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield. Zij zien deze metropool, die zou moeten bestaan uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en zelfs Eindhoven, als de stad van de toekomst. De reacties? Overwegend negatief.
Toch zijn de grote steden populair. De groei zet onverminderd door volgens de verschillende planbureaus. Dorien Manting, onderzoeker voor het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) en hoogleraar bevolking en ruimte aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zegt dat gezinnen, immigranten en jongeren het liefst in de grote steden wonen. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft, voegt hieraan toe dat ze graag in een rustige wijk wonen, dicht bij verschillende voorzieningen.
Deze groei kan opgevangen worden binnen de eigen grenzen, met nieuwe woonwijken en hoge woontorens, maar op een gegeven moment is de rek eruit. De grenzen zullen vervagen. Maar laat de overheid het toe dat er zo’n metropool ontstaat? Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de UvA, vindt dat grote steden en gemeenten hier zelf zeggenschap over moeten hebben. Deze steden weten zelf wel wat goed voor ze is.
Woontorens voor alleenstaanden
De woontorens in de grote steden zullen vooral bewoond gaan worden door alleenstaanden. Zij zullen alleen maar in aantal toe gaan nemen. Deze stijging is nu al zichtbaar. Daardoor zijn er nog meer huizen nodig, want er komen meer huishoudens. Alleenstaanden willen vaak een kleine woning, daarom zijn woontorens heel geschikt. In de woontorens kan zelfs ruimte gemaakt worden voor horeca, een bibliotheek of mogelijkheden om te sporten.
De overgebleven huizen
Er zullen ook woningen overblijven. Er zijn veel woningen uit de jaren 60 en 70 die niet meer populair zijn. Daardoor blijven ze leegstaan. Een ander aspect is de vergrijzing. De woningen van babyboomers zullen op een gegeven moment vrijkomen. Dit levert veel woningen op, maar deze zijn te groot en te duur voor starters.
Zal er een goede doorstroming kunnen ontstaan? Het is maar zeer de vraag, want de kans is groot dat starters naar de steden trekken, zegt Manting. Daar staan moderne huizen en zijn voldoende voorzieningen. Dit zorgt er volgens haar voor dat de bevolking in de Achterhoek, Twente, Zeeland, Limburg en Groningen wel met 25 procent kan gaan krimpen. Toch kunnen deze gebieden heel aantrekkelijk zijn. Je krijgt er meer huis voor je geld en de verbindingen tussen stad en platteland worden steeds beter. De Achterhoek speelt hier al op in en is al bezig met het opkopen van woningen om ze te laten voldoen aan de huidige eisen van de kopers om zo krimp te voorkomen.
Een huis uit de fabriek
Doordat de innovaties in de woningbouw steeds sneller gaan, zal er in 2050 veel minder behoefte zijn aan vakmensen, zoals elektriciens en stukadoors. Een huis komt dan namelijk uit de fabriek, denkt Hemel. Dit zien we nu al gebeuren.
Deze fabriekshuizen zijn al aangepast aan de huidige duurzaamheidseisen. Alle woningen zouden voor 2035 klimaatneutraal moeten zijn. Opknappen en verbouwen is een enorme uitdaging. Er zijn tegen die tijd veel naoorlogse woningen waarvan opknappen te duur is geworden. Slopen en een fabriekswoning neerzetten is dan goedkoper en efficiënter, vindt Hemel. Dit soort huizen zullen dan wel goedkoper zijn, maar de grond wordt des te duurder, omdat er steeds minder ruimte beschikbaar is.
Bron: NRC.nl