Brabant: broedplaats voor innovatie en design
26 oktober 2018
Brabant is de plek waar alles gebeurt op het gebied van design en innovatie. De Dutch Design Week in Eindhoven geeft hier een goed beeld van. Het evenement duurt negen dagen en vorig jaar kwamen er 335 duizend bezoekers. Tijdens het evenement zijn er tentoonstellingen en lezingen waar iedereen zich kan vergapen aan de nieuwste dingen op het gebied van design en technologie. Het is een goede graadmeter voor de nieuwe ontwikkelingen die gedaan worden in Brabant, de provincie die steeds populairder wordt onder designers en techneuten.
Experimenteren in oude fabriekshallen
In Zuidoost-Brabant zitten de pioniers. Daar wordt de toekomst uitgevonden. Eindhoven is het centrum van dit alles. In de oude fabriekspanden van Philips bevinden zich nu ontwerpers, uitvinders, techneuten en wetenschappers. Het gebied heet Brainport. Langzamerhand is het verworden tot wat het nu is. De huren werden bewust laag gehouden, zodat startende ondernemers, ontwerpers en wetenschappers de kans kregen om hun ideeën vorm te geven. Er kan én mag geëxperimenteerd worden.
Doordat het terrein rondom deze panden vaak werd gebruikt als festivalterrein, werd het gebied langzamerhand een hotspot. Er kwam horeca bij en er zijn galerieën gevestigd. Het gevolg: een woon-werkgebied dat veel bezoekers trekt en waar steeds meer banen ontstaan. Het is een geliefde werkplek voor techneuten, designers en wetenschappers.
Creativiteit en technologie in de rest van Brabant
Niet alleen Eindhoven houdt zich bezig met design en innovatie. Ook Tilburg ontwikkelt zich snel, met name rondom het spoorgebied. De oude loodsen van de Nederlandse Spoorwegen worden nu gebruikt door creatievelingen en wetenschappers. Zij houden zich vooral bezig met het menselijk gedrag, terwijl in Eindhoven de nadruk meer ligt op technologie. Er is samenwerking tussen verschillende scholen.
Ook in Den Bosch krijgen industriële panden langzamerhand een andere functie. Er wordt geëxperimenteerd zonder een duidelijk plan. Er zijn festivals en evenementen, er zit een restaurant, en er zijn startups gevestigd. Er worden lezingen gegeven en in het weekend is het een uitgaansgebied. In Den Bosch ligt de nadruk vooral op het creëren van een circulaire economie. Afval wordt bijvoorbeeld hergebruikt. Wat voor de één afval is, is voor de ander een ingrediënt voor designmeubels.
Andere sfeer, andere mentaliteit
De combinatie van creativiteit met technologie zorgt voor een unieke omgeving met een unieke sfeer. De bruisende energie maakt dat Brabant een geliefde plek is geworden voor wetenschappers en techneuten. Vooral Eindhoven is populair. Dat heeft er vooral mee te maken dat de stad niet zo groot is als de grote steden in de randstad, maar dat er toch geprofiteerd kan worden van de 24-uurseconomie. In Brainport gaat het dus goed met de werkgelegenheid en de economie.
De manier van werken zoals die nu plaatsvindt in Brabant, zorgt volgens Bert Woertman – directeur van de Brainport Industries Campus – voor een ander type mensen. De mensen die nu afstuderen zijn idealisten en zijn vooral pragmatisch. Als ze een probleem signaleren, gaan ze er gewoon mee aan de slag. Woertman: “Als wij ons vroeger ergens zorgen over maakten, gingen we demonstreren op straat. Nu beginnen ze gewoon een bedrijf dat petflessen gaat recyclen. […] Het is tijd voor echte oplossingen. ” De nieuwe generatie wil een betere wereld en doet ook echt iets nuttigs om hieraan bij te dragen.
Woertman vindt openheid en samenwerking heel belangrijk. Samenwerken en elkaar helpen en vertrouwen zorgt ervoor dat iedereen meedenkt en dat je sneller vooruit komt. Zo kunnen ondernemers, de overheden en het onderwijs elkaar steeds verder versterken.