Een paar tientjes huurkorting, duizenden woningen minder

17 april 2025

Huurbevriezing zorgt voor miljardenverlies aan investeringen

Wat gaat er gebeuren met de sociale huurwoningen van VestiaDe bevriezing van de sociale huren, afgesproken door de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB, heeft direct geleid tot onrust bij woningcorporaties en projectontwikkelaars. Wat bedoeld is als verlichting voor huurders, betekent volgens brancheorganisatie Aedes een verlies van maar liefst €53 miljard aan investeringscapaciteit.

Met één politieke pennenstreek worden jaren aan afspraken en ambities op losse schroeven gezet. Corporaties vrezen dat de bouw van tienduizenden sociale huurwoningen nu niet doorgaat. En dat terwijl ze in de Nationale Prestatieafspraken nog beloofden jaarlijks 30.000 woningen te realiseren.

Woningbouw dreigt stil te vallen door financiële onzekerheid

Volgens Aedes-voorzitter Liesbeth Spies is het effect van de huurbevriezing niet zomaar te compenseren in de jaren die volgen. De maatregel doorkruist niet alleen lopende bouwplannen, maar maakt ook financiering lastiger. Sommige corporaties twijfelen nu zelfs of ze nog wel kunnen voldoen aan de voorwaarden van hun financiers. In het uiterste geval betekent dit verkoop van bestaand bezit.

De Nationale Prestatieafspraken, waarin naast nieuwbouw ook verduurzaming van bestaande woningen is opgenomen, dreigen hun waarde te verliezen. Want zonder huurverhoging ontbreekt het geld om investeringen te doen.

Gevolgen reiken verder dan alleen sociale huur

Niet alleen woningcorporaties trekken aan de bel. Ook projectontwikkelaars maken zich zorgen. Als corporaties uit bouwprojecten stappen, staat de complete mix van woningen onder druk. Omdat sociale huurwoningen vaak een cruciaal onderdeel vormen van gebiedsontwikkeling, kunnen ook middenhuur en koopwoningen vertraging oplopen.

Volgens Neprom-directeur Fahid Minhas is het risico groot dat het jaardoel van 100.000 nieuwe woningen niet wordt gehaald. Door het wegvallen van sociale huurwoningen moeten hele plannen opnieuw doorgerekend worden. Dat kost niet alleen tijd, maar kan er ook toe leiden dat projecten helemaal niet meer haalbaar zijn.

Compensatie onzeker, uitvoering nog onduidelijk

Of corporaties nog compensatie mogen verwachten, blijft ongewis. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen over mogelijke financiële steun. Daarbij zou staatssteun uit Europa weleens roet in het eten kunnen gooien. Minister Keijzer houdt vooralsnog haar kaarten tegen de borst en wacht op de definitieve voorstellen voordat ze reageert.

Opvallend is dat Keijzer in het verleden juist tégen huurbevriezing was, vanwege de risico’s voor de woningbouw. Nu zij de plannen moet uitvoeren, staat ze voor een lastige opgave.

Huurregulering versoepeld voor middenhuur en beleggers

Waar de sociale huren worden bevroren, lijkt er meer speelruimte te komen voor middenhuur. De Wet betaalbare huur wordt versoepeld, vooral om kleine vastgoedbeleggers te ontzien. Zo gaat de woningwaarde weer zwaarder meewegen bij het bepalen van de maximale huur en komen er uitzonderingen voor kleinere partijen.

Deze versoepelingen gaan zelfs verder dan eerder voorgesteld, ondanks dat coalitiepartijen PVV en NSC daar eerder tegen waren. Dat maakt het politieke speelveld niet alleen complex, maar vooral onvoorspelbaar voor partijen die willen investeren in de woningmarkt.

Bron: fd.nl