Huurplannen Keijzer vallen slecht in Den Haag én op de markt
14 april 2025
Politieke steun voor huurverhoging ontbreekt
Met haar nieuwe huurplan wilde minister Mona Keijzer het tij keren. Minder verkoop van huurwoningen, meer betaalbare huur op de markt. Maar de timing en inhoud van het voorstel zorgen voor opgetrokken wenkbrauwen in de Tweede Kamer. Zowel coalitie- als oppositiepartijen uiten stevige kritiek, en ook verhuurders zijn niet overtuigd.
De kern van Keijzers voorstel? De WOZ-waarde mag zwaarder meewegen in het woningwaarderingsstelsel. Daardoor kunnen huren – met name in steden als Amsterdam en Utrecht – met wel €100 per maand stijgen. Volgens Keijzer moet dat verhuur aantrekkelijker maken, vooral nu veel beleggers hun woningen in de verkoop gooien.
Onvoldoende en onnavolgbaar
Volgens PVV en NSC schiet het plan zijn doel voorbij. De middenhuur zou juist goedkoper moeten worden, niet duurder. De partijen verwijten Keijzer dat ze aan de verkeerde knoppen draait. Ook VVD en ChristenUnie zijn kritisch: het voorstel is óf te mager óf simpelweg de verkeerde oplossing.
Daarbovenop komt het gesteggel rond box 3. Verhuurders worden geconfronteerd met fiscale veranderingen, waaronder een toekomstige vermogenswinstbelasting. Maar dat nieuwe stelsel komt op z’n vroegst in 2028 en is politiek onzeker. Kamerleden willen eerder duidelijkheid én verlichting.
Beleggers willen belastingmaatregelen
Beleggersorganisaties zoals IVBN en Vastgoed Belang snappen wel dat Keijzer íéts wil doen. Maar de echte oorzaak ligt volgens hen bij de fiscale druk. De combinatie van strengere belastingregels en beperkte huurstijging maakt verhuren onaantrekkelijk. Als de belastingdruk omlaag gaat én de huren iets omhoog kunnen, dan zou het tij kunnen keren. Maar van dat totaalpakket is nu geen sprake.
Zelf zegt Keijzer in een interview met het FD dat ze de zorgen begrijpt en al ‘beweging’ ziet in de fiscale discussie. Maar ze wil ook maatregelen die direct uitvoerbaar zijn. Of dat voldoende is om verhuur aantrekkelijk te houden, blijft twijfelachtig.
Huurdersorganisaties slaan alarm
De Woonbond reageert fel. Volgens hen worden huurders de dupe van deze koers. De huurverhoging is geen structurele oplossing, maar een lastenverschuiving. Bovendien raakt de transparantie zoek. De aanpassing in de WOZ-cap zorgt ervoor dat vergelijkbare woningen in dure steden straks aanzienlijk meer gaan kosten dan elders – terwijl het puntensysteem juist bedoeld was om dat verschil te beperken.
Volgens de Woonbond ondermijnt dit plan het draagvlak voor het hele huurstelsel. En met het huidige gebrek aan brede steun in politiek én markt, lijkt dat sentiment niet op zichzelf te staan.
Bron: fd.nl