Minister kijkt ontspannen toe terwijl private equity vve-markt binnendringt

10 april 2025

Private investeerders ruiken kansen in vve-beheer

Appartementen mogen meer kostenDe vastgoedwereld blijft niet onopgemerkt bij investeerders, en nu lijkt ook de wereld van de verenigingen van eigenaren (vve’s) een aantrekkelijk doelwit. In rap tempo nemen private-equityfirma’s vve-beheerders over, waarbij grote spelers als H2 Equity Partners inmiddels duizenden vve’s onder hun hoede hebben.

Toch blijft woonminister Mona Keijzer opvallend ontspannen onder deze trend. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer liet zij weten dat zij de recente overnames voorlopig ‘redelijk relaxed’ bekijkt. Volgens haar is er nog geen bewijs dat dit leidt tot forse kostenstijgingen voor appartementseigenaren. Toch zet ze voor de zekerheid de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het werk om de ontwikkelingen te volgen.

Een beheerdersmarkt in beweging

De vve-markt is volop in beweging. Met zo’n 1,4 miljoen vve’s in Nederland en tussen de 200 en 550 actieve beheerders, is het een branche waar schaalvoordelen lonken. Private investeerders zien een verdienmodel in de groeiende vraag naar professioneel beheer, mede door de bouwhausse en de noodzaak tot verduurzaming.

H2 Equity Partners nam in slechts twee jaar twaalf beheerders over en groeide daarmee uit tot marktleider. Andere investeerders volgen dat voorbeeld of staan in de startblokken. Het idee: als de beheerportefeuilles groter worden, kunnen processen efficiënter en marges stijgen. Maar of ook de woningeigenaar daarvan profiteert, is nog maar de vraag.

Groeiende zorgen over stijgende beheerkosten

Belangenorganisaties voor appartementseigenaren luiden voorzichtig de noodklok. Volgens hen merken sommige bewoners nu al dat de beheerkosten stijgen na overnames door investeerders. Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) waarschuwde in de Kamer voor een scenario waarbij een klein aantal private partijen de markt domineert en vervolgens ‘gigantische tarieven’ gaat vragen – een ontwikkeling die we ook al in andere sectoren hebben gezien, zoals de kinderopvang en de zorg.

De Hoop wilde van de minister weten of zij plannen heeft om zulke prijsstijgingen te voorkomen. Maar Keijzer houdt de boot nog even af. Zelf onderzoek laten doen ziet ze niet zitten: haar budgetten zijn beperkt, aldus haar korte reactie.

Klachten over kwaliteit vve-beheerders stapelen zich op

Los van de financiële kant van het verhaal, blijft ook de kwaliteit van het vve-beheer een heet hangijzer. De Vereniging Eigen Huis ontving de afgelopen tijd honderden klachten over beheerders. Die gaan onder meer over trage communicatie, onduidelijke facturatie en het niet nakomen van gemaakte afspraken. Als straks een klein aantal grote beheerders de dienst uitmaakt, is het nog maar de vraag of die klachten minder – of juist meer – worden.

Voorlopig lijkt minister Keijzer vooral af te wachten. Maar in een markt die zo direct raakt aan het onderhoud, de waarde en het leefcomfort van woningen, zal deze ontwikkeling zeker gevolgd blijven worden. En wie tussen de regels door leest, weet: waar investeerders zich roeren, is stilzitten zelden een goed idee.

Bron: fd.nl