Geldkraan voor verduurzaming hapert: Warmtefonds wacht op politiek besluit
10 april 2025
Continuïteit onder druk
Het Nationaal Warmtefonds (NWF), dat huiseigenaren helpt bij het verduurzamen van hun woning, zit in onzekerheid. De vraag is of het kabinet nog dit voorjaar beslist om extra geld vrij te maken, zodat het fonds na 2025 zijn werk kan blijven doen. Zonder nieuwe middelen stokt de ondersteuning van vooral lage en middeninkomens – precies de groepen die het nú zo hard nodig hebben.
Volgens bestuursvoorzitter Ernst Jan Boers is de continuïteit van groot belang. “Als je het nu stillegt, komt het moeilijk weer op gang”, waarschuwt hij. En dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor het klimaatbeleid, maar ook voor het vertrouwen van mensen om te investeren in een zuiniger huis.
Een ambitieus doel met een wankele basis
Het NWF heeft tot 2030 een flinke ambitie: een half miljoen woningen helpen verduurzamen. Daarvoor is zo’n 800 miljoen euro nodig aan achtergestelde leningen. Dankzij een subsidieregeling van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kunnen huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro zelfs rentevrij lenen. Dat maakt verduurzamen ineens een stuk aantrekkelijker én haalbaarder.
De resultaten tot nu toe zijn hoopgevend. In 2024 verstrekte het fonds 21.000 leningen, goed voor 427 miljoen euro – een groei van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. “We bereiken steeds beter de mensen die normaal niet kunnen lenen”, zegt Boers. Vooral huishoudens met een lager inkomen vinden steeds vaker de weg naar het Warmtefonds.
Politiek overleg en Europees geld
Toch is het de vraag of de politiek ook de komende jaren in het fonds wil blijven investeren. En dat terwijl het voortzetten van het Warmtefonds niet alleen nationaal effect heeft: Nederland maakt dankzij het fonds ook aanspraak op 720 miljoen euro uit het Europese Social Climate Fund. Het zou dus niet alleen dom zijn om te stoppen, het zou ons ook duur komen te staan.
Op dit moment praat de Tweede Kamer over de voorjaarsnota. Of daarin ruimte komt voor extra middelen voor het Warmtefonds, is nog onzeker. Rabobank en ING hebben voor dit jaar al samen 200 miljoen euro toegezegd, maar de overheid moet 20% van de financiering blijven dragen om het fonds gezond te houden.
Noodfonds als vangnet
Naast het Warmtefonds is er ook nog het Tijdelijk Noodfonds Energie. Deze regeling werd eerder stopgezet, maar kreeg in februari alsnog groen licht voor verlenging in 2025. Niet zonder reden: voor 40% van de doelgroep van het Warmtefonds is het Noodfonds een belangrijk vangnet om energiekosten te kunnen blijven betalen.
Toch ziet Boers liever dat mensen zélf hun woning kunnen verbeteren. Want een woning met energielabel D of lager kan met isolatiemaatregelen zomaar 30 tot 40% besparen op de energierekening. En dat betekent: minder noodzaak om aan te kloppen voor noodsteun. “Als we helpen bij verduurzaming,” zegt Boers, “dan lossen we ook energiearmoede structureel op.”
Bron: fd.nl