Zo voer je stevige discussies zonder de sfeer te verpesten

10 april 2025

Waarom wrijving soms nodig is voor vooruitgang

Als iedereen het altijd met elkaar eens lijkt te zijn, is dat zelden een goed teken. Een zekere mate van wrijving, kritische vragen en frisse tegenwind zorgen vaak voor vernieuwing en groei. Maar hoe zorg je dat die spanning leidt tot vooruitgang, en niet tot frustratie?

Het begint bij leiderschap. Een veilige sfeer waarin openheid wordt gestimuleerd, ontstaat niet vanzelf. Daar is een voorbeeldrol voor nodig. Wanneer leidinggevenden duidelijk maken dat verschil van mening niet alleen mag, maar zelfs wenselijk is, wordt de weg vrijgemaakt voor eerlijke gesprekken.

En ja, dat betekent ook erkennen dat niemand het alleen beter weet dan een goed functionerend team samen. Verschillende perspectieven maken de besluitvorming krachtiger. Maar dan moet je wel de moed hebben om de huidige manier van werken kritisch te bekijken én elkaar uit te dagen op een constructieve manier.

Creëer ruimte voor discussie met duidelijke afspraken

Kritisch durven zijn is één ding, maar het ook daadwerkelijk organiseren is een tweede. Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe je de bestaande aanpak ter discussie stelt. Is er in teamoverleggen ruimte voor scherpe vragen? Wordt er actief om andere invalshoeken gevraagd?

Een effectieve manier om dit te borgen is het inzetten van werkvormen zoals een ‘red team’ – een groep die actief op zoek gaat naar zwakke plekken in plannen of processen. Of werk met een vragenlijst die het team prikkelt om patronen te doorbreken. Denk aan vragen als: “Wat zouden we níet meer doen als we morgen opnieuw mochten beginnen?”

Daarbij is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan een aantal gespreksregels. Goede discussies zijn inhoudelijk scherp, maar persoonlijk respectvol. Want het doel is niet winnen, maar samen tot betere inzichten komen.

De kunst van productief discussiëren

Een goede discussie voeren vraagt oefening en bewustzijn. Zelfs met de beste bedoelingen kan het gesprek ontsporen als er geen oog is voor toon en timing. Drie elementen maken het verschil.

Bereid je goed voor door niet alleen je eigen standpunt te kennen, maar ook de geschiedenis van het onderwerp. Begrijp waar huidige keuzes vandaan komen, en onderbouw je ideeën met feiten. Laat zien dat je het onderwerp serieus neemt.

Toon daarnaast altijd respect en oprechte nieuwsgierigheid. Vraag of je vragen mag stellen, luister écht naar het antwoord en erken het perspectief van de ander. Zo creëer je ruimte voor dialoog in plaats van debat.

En tot slot: parkeer je ego. Het draait niet om jouw gelijk, maar om het beste resultaat. Benoem ook de zwakke plekken van je eigen voorstel en stel desnoods een experiment voor. Testen wat werkt, zegt uiteindelijk meer dan gelijk willen krijgen. Of zoals Ray Dalio het treffend verwoordt: “De meeste mensen nemen slechte beslissingen omdat ze zo zeker zijn van hun gelijk, dat ze de betere alternatieven niet zien.”

Bron: nrc.nl