Lego dwingt betonbedrijven tot naamswijziging

7 april 2025

Als zelfs beton Lego-achtig wordt

In de Nederlandse betonwereld lijkt het onschuldig: het gebruik van de term ‘legoblokken’ voor grote stapelbare betonblokken. Toch denkt Lego daar heel anders over. De speelgoedgigant heeft zijn juristen op meerdere Nederlandse bedrijven afgestuurd die deze benaming gebruiken. Na Betonblock uit Heerhugowaard is nu ook Dam Beton uit Akkrum formeel gesommeerd te stoppen met het gebruik van het woord ‘Lego’.

Volgens directeur Henk Dam junior van Dam Beton was het snel duidelijk dat verzet weinig zin had. De naam werd direct aangepast, de website werd herschreven en de blokken heten voortaan ‘megablokken’. “Dit gevecht win je niet van Lego”, stelt Dam. En eerlijk is eerlijk: veel meer dan wat tekst aanpassen hoefde er niet te gebeuren.

Over noppen en namen, niet over vorm

De betonnen megablokken lijken qua vorm inderdaad op de bekende Legosteentjes, compleet met noppenstructuur, maar daar ligt volgens Lego niet het probleem. Het gaat de fabrikant puur om het gebruik van hun merknaam. En hoewel niemand zal denken dat Lego nu ook betonnen bouwstenen verkoopt, is dat juridisch gezien geen vrijbrief voor bedrijven om de naam te gebruiken.

Dam Beton benadrukt dat er geen sprake is van directe concurrentie met het speelgoedmerk. “Wij verkopen geen plastic blokjes. En iedereen ziet het verschil wel tussen een kinderspeeltje en een betonnen bouwelement.” Toch koos het bedrijf eieren voor zijn geld, in tegenstelling tot Betonblock, dat wel de strijd is aangegaan.

Betonblock kiest voor de juridische weg

Het bedrijf uit Heerhugowaard verscheen vorige week voor de rechter en weigert vooralsnog om de naam te veranderen. Hun argument: het woord ‘legoblok’ is in de bouwsector al jarenlang ingeburgerd. Volgens hun advocaat Jesse Hofhuis lijdt Lego bovendien geen enkele schade en heeft niemand de indruk dat het bedrijf zich nu ook met beton bezighoudt.

Hofhuis verwees in de rechtszaal naar andere merknamen die inmiddels deel zijn geworden van het dagelijkse taalgebruik, zoals ‘wij van wc-eend’ of een ‘playmobilkapsel’. In zijn ogen is ‘legoblok’ vooral een generieke benaming geworden voor een bepaald type betonblok.

SEO en merkrecht botsen

Een interessant punt in deze zaak is het argument over vindbaarheid. Volgens Betonblock is het gebruik van het woord ‘legoblok’ essentieel om online gevonden te worden. Vooral in een Europese markt waar klanten vaak googelen op die term, zou een naamsverandering flinke commerciële schade opleveren. Hofhuis gaf aan dat het alleen eerlijk zou zijn als álle betonbedrijven tegelijkertijd stoppen met het gebruik van de term.

Of de rechter zich daarin kan vinden, horen we op 25 april. Tot die tijd blijft de betonsector in de ban van de vraag: wat mag je nog bouwen zonder inbreuk te maken op een merk?

Bron: cobouw.nl