Een goede discussie voeren: hoe doe je dat?
15 oktober 2018
Goed kunnen debatteren en discussiëren is een kunst op zich. Je moet goed onder woorden kunnen brengen wat je mening is en het lijkt het doel om de ander hiervan te overtuigen. Men zegt ook wel eens dat je moet proberen het publiek te overtuigen en niet je tegenstander. Daarbij is het nog wel eens moeilijk om rustig te blijven. Hiervan zegt men dat je de boodschap moet aanvallen en niet de boodschapper.
Een ander invalshoek
Hoe pak je een discussie aan met iemand die heel anders over de dingen denkt? Volgens Dan Shapiro, onderzoeker aan Harvard, moet je verder kijken dan alleen standpunten. Probeer erachter te komen waarom iemand iets vindt. Wat is de motivatie van de ander? En wat zijn zijn belangen? `
Polarisatie
Shapiro ziet steeds meer polarisatie. Dat is ook in Nederland zichtbaar, in de politiek, maar ook in de hele maatschappij. De ander wordt als een vijand gezien en zijn standpunten worden niet serieus genomen. Shapiro noemt dit ‘tribalisme’. Het gevolg is dat problemen niet opgelost worden.
Toon waardering
Om tribalisme te doorbreken moet er sprake zijn van waardering. Tijdens een discussie is het heel belangrijk om écht te begrijpen waarom de ander vindt wat hij vindt. Vervolgens moet je voor jezelf iets vinden wat je waardeert in de ander. Door de ander te laten merken wat je in hem waardeert, begin je een debat op een heel andere manier.
Maar hoe doe je dit? Wees geïnteresseerd. Stel vragen als: Wat zou je willen? Waarom vind je dit belangrijk? En laat vervolgens zien dat je het begrijpt. Daarna kun je uitleggen waarom jíj de dingen ziet zoals je ze ziet. Als je dan toch aangevallen wordt door de ander, zul je weer opnieuw moeten beginnen. Dit is moeilijk, maar het maakt de zaken beter, volgens Shapiro. Zo zoek je niet steeds naar de zwaktes van de mening van een ander, maar kijk je vooral naar de sterke punten. Winnen hoeft niet altijd ten koste van de ander.