DNB: Vastgoedmarkt oververhit
15 oktober 2018
De prijzen van vastgoed stijgen de laatste jaren snel. Dit geldt voor woningen, kantoren, bedrijfsruimtes en ook voor huurwoningen. Vooral in de randstad hebben de prijzen een record hoogte bereikt. Volgens de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is dit een kwetsbare periode in onze economie.
Hoogconjunctuur
Het gaat goed met de economie. We zitten in de hoogconjunctuur. Volgens Knot zijn dit de periodes waarin slechte deals gemaakt worden. Beleggers kopen massaal vastgoed vanwege de stijgende prijzen, maar dit doen ze vaak met geleend geld. Kredieten worden makkelijker verstrekt dan tijdens en direct na de crisis. Bovendien loopt de ‘loan-to-value’ op. Dit is de verhouding van het geleende bedrag ten opzichte van de waarde van het onderpand. In 2016 leenden beleggers gemiddeld zo’n 61 procent van de waarde van het onderpand. Het zit nu rond de 70 procent en bij huurwoningen is het zelfs bijna 80 procent.
Waar zit dan het risico? Als de waarde van de huizen weer daalt, is de kans een stuk groter dat de financiering onder water komt te staan. Daar komt bij dat volgens DNB panden veel te hoog getaxeerd worden. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat de financiering minder risicovol lijkt dan hij in werkelijkheid is.
Lagere rentes, minder strenge eisen
De rente van leningen voor vastgoed daalt nog steeds. Een derde van de leningen heeft een rentepercentage van minder dan 2 procent. Ook de voorwaarden voor financiering zijn minder streng geworden. Toch zien beleggers dat ze een lager rendement behalen. Het verschil tussen de koopprijs en de inkomsten van de huur is vrij klein. De winst komt pas wanneer de huur weer verhoogd wordt. Gek genoeg zegt DNB dat de huren nauwelijks stijgen, en dat terwijl er krapte op de woningmarkt is. Dit geldt vooral voor de huur van winkel- en kantoorpanden.
Bron: FD.nl