Limburgse corporaties geven groen licht voor 700 nieuwe appartementen

16 december 2024

Heijmans aan de slag met betaalbare woningen in Limburg

De Brabantse bouwonderneming Heijmans gaat in opdracht van zes Limburgse woningcorporaties 700 appartementen realiseren. Deze samenwerking, georganiseerd onder de naam Bouwstroom Limburg, brengt de appartementen naar verschillende locaties in de provincie. De bouw start in 2025 en zal binnen vier jaar voltooid zijn. Met deze opdracht is een omzet van 130 miljoen euro gemoeid, zo maakte Heijmans bekend.

Het nieuwe kabinet maakt de plannen voor de woningbouw bekendFocus op snel bouwen met modulaire technieken

Om de bouw te versnellen, zet Heijmans in op modulaire bouwmethoden. Hierbij worden woningonderdelen in een fabriek geproduceerd en op locatie in elkaar gezet. Hoewel Heijmans een eigen woningfabriek in Heerenveen heeft, worden de modules voor dit project elders geproduceerd. De flexibiliteit van modulaire bouw zorgt ervoor dat de gevels van de appartementen toch variabel en passend bij de lokale omgeving kunnen worden ontworpen.

Corporaties als drijvende kracht achter woningbouw

Waar institutionele beleggers zich steeds vaker terugtrekken uit de woningmarkt, nemen woningcorporaties een belangrijkere rol in. Zij investeren fors in betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens. Dit is ook terug te zien in de cijfers van Heijmans, waar een verschuiving zichtbaar is van investeringen door institutionele beleggers naar opdrachten van woningcorporaties.

Het belang van corporaties blijft groot, zeker nu Nederland kampt met een nijpend tekort aan woningen. Tijdens de recente Woontop in Nieuwegein werden afspraken gemaakt over de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar, waarbij betaalbaarheid en snelheid belangrijke thema’s zijn.

Extra woonruimte via bestaande voorraad

Naast nieuwbouw ligt er ook potentie in de bestaande woningvoorraad. Uit onderzoek van Platform31 blijkt dat woningcorporaties via oplossingen zoals woningdelen, hospitaverhuur en optoppen zo’n 170.000 extra woonruimtes kunnen creëren. Vooral het delen van woningen biedt snel resultaat. Momenteel wordt 70% van de sociale huurwoningen aan alleenstaanden verhuurd. Als woningen geschikt worden gemaakt voor meerdere bewoners, kunnen wachttijden aanzienlijk worden teruggedrongen.

Volgens woningmarktexpert Frank Wassenberg van Platform31 is hospitaverhuur een van de snelste manieren om extra woonruimte te realiseren. Daarnaast bieden flexibele aanpassingen aan bestaande woningen, zoals het splitsen van huizen of het toevoegen van extra woonlagen, eveneens een oplossing voor het woningtekort.

Bron: fd.nl