Gemeenten waarschuwen: meer regels schrappen is niet de oplossing
11 december 2024
Woontop biedt podium voor uiteenlopende belangen
Tijdens de Woontop in Nieuwegein komen gemeenten, provincies, bouwers en het Rijk samen om een gezamenlijke aanpak te vinden voor de woningnood. Hoewel alle partijen streven naar meer woningen, lopen de visies over hoe dit te bereiken sterk uiteen. Minister Mona Keijzer wil regels schrappen en snellere besluitvorming forceren, terwijl gemeenten hameren op meer financiering en behoud van autonomie.
Volgens de Haagse wethouder Robert van Asten (D66), die de G4-gemeenten en Eindhoven vertegenwoordigt, kan de bouw van 427.000 woningen direct starten. Maar daarvoor is financiële steun van het Rijk noodzakelijk. “De dadendrang van de minister is mooi, maar zonder geld komen we nergens,” stelt Van Asten.
Harmonisatie in plaats van regels schrappen
Van Asten ziet voordelen in het versnellen van bezwaarprocedures en het actualiseren van het bouwbesluit, maar waarschuwt dat te veel focus op het schrappen van regels averechts kan werken. “Het verlagen van de eisen maakt niemand blij. Paris-proof gebouwen zijn juist aantrekkelijk voor beleggers.” Hij pleit voor geharmoniseerde regels die zowel aan duurzaamheidseisen voldoen als het proces versnellen.
Daarnaast benadrukt hij dat gemeentelijke autonomie niet volledig mag verdwijnen. “Alles van boven opleggen gaat het proces niet versnellen en werkt zelfs contraproductief,” zegt de wethouder.
Financiering blijft struikelblok
De financiële situatie van gemeenten is een van de grootste uitdagingen. Het Rijk wil dat gemeenten 50% van de kosten meefinancieren, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dat niet haalbaar. “Het geld is op,” zegt Van Asten. Gemeenten hopen de cofinanciering terug te brengen naar 20% of zelfs volledig af te schaffen.
Conceptstukken in handen van het FD bevestigen de spanningen. Hoewel het Rijk de bijdrage van gemeenten nodig heeft om de bouwdoelen te halen, zijn de gemeenten duidelijk: bij onrealistische eisen komen de plannen stil te liggen.
Tegenstrijdige belangen aan tafel
De vraag of de Woontop woensdag tot concrete afspraken leidt, blijft onzeker. Gemeenten willen vasthouden aan betaalbaarheidseisen, terwijl beleggers en ontwikkelaars meer flexibiliteit eisen. Voor gemeenten staat vast dat woningbouw gericht moet zijn op mensen met een lage en middeninkomen. “Waar bouw je anders voor?” stelt Van Asten.
Met uiteenlopende belangen en beperkte middelen lijkt de weg naar een oplossing nog lang. Toch hopen de betrokken partijen dat de Woontop een stap in de goede richting kan zijn.
Bron: cobouw.nl