Alleenstaande jongeren onder druk op dure huurmarkt

3 december 2024

Groei van eenpersoonshuishoudens zet woningmarkt klem

Het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland groeit gestaag en heeft inmiddels de grens van 40% bereikt. Deze toename legt extra druk op een toch al krappe woningmarkt, waar alleenstaande jongeren het hardst geraakt worden. Uit onderzoek van het demografisch instituut Nidi blijkt dat zij niet alleen kleiner wonen, maar ook vaker zijn aangewezen op dure huurwoningen dan hun samenwonende leeftijdsgenoten.

Eenpersoonshuishoudens domineren huishoudengroei

Vastgoedinvesteerder Xior koopt voor 1 miljard euro aan studentenwoningen in EuropaIn de afgelopen dertig jaar is het aantal huishoudens in Nederland met bijna twee miljoen toegenomen tot 8,4 miljoen. Meer dan de helft van deze groei komt op het conto van alleenstaanden. De gevolgen zijn duidelijk: een groot deel van deze groep vindt nauwelijks toegang tot de koopmarkt en woont in plaats daarvan in een huurwoning, vaak tegen hogere kosten.

Koopwoning steeds moeilijker bereikbaar

Alleenstaanden hebben het lastig in de koopwoningmarkt, ongeacht leeftijd, maar vooral op middelbare leeftijd is de kloof met samenwonenden groot. Waar 80% van de samenwonenden op die leeftijd in een koopwoning woont, blijft dat percentage voor alleenstaanden steken op 40%. Voor jonge alleenstaanden is de situatie nog nijpender. Zij belanden steeds vaker in het dure particuliere huursegment, terwijl koopwoningen buiten bereik blijven.

Jongeren versus ouderen op de woningmarkt

Het Nidi-onderzoek toont dat de tweedeling tussen jongere en oudere generaties in de woningmarkt verder groeit. Alleenstaande jongeren zijn minder vaak eigenaar van een woning dan in 2015 en huren vaker tegen hoge prijzen in de vrije sector. Deze trend benadrukt niet alleen de ongelijkheid op de woningmarkt, maar ook de toenemende uitdagingen voor eenpersoonshuishoudens om betaalbare en stabiele huisvesting te vinden.

Bron: fd.nl