Woningcorporaties investeren recordbedrag in verduurzaming en onderhoud
25 november 2024
Historische investering van 10,5 miljard euro
In 2023 hebben Nederlandse woningcorporaties een ongekend bedrag van 10,5 miljard euro geïnvesteerd in het onderhoud en de verduurzaming van hun woningen. Dit is een stijging van ruim 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus branchevereniging Aedes. Hoewel een derde van deze toename te wijten is aan inflatie, betekent dit dat corporaties daadwerkelijk meer huurwoningen hebben aangepakt.
Focus op energielabels en isolatie
Om te voldoen aan afspraken met de overheid streven corporaties ernaar om eind 2028 geen woningen meer te hebben met de laagste energielabels E, F en G. Dit wordt bereikt door woningen te isoleren of verouderde, slecht geïsoleerde panden te slopen en te vervangen door goed geïsoleerde nieuwbouw. Het aantal woningen met een EFG-label is in een jaar tijd met 21 procent gedaald, van 180.700 naar 142.900. Opvallend is dat ruim 44 procent van alle corporatiewoningen inmiddels een A-label of beter heeft.
Afschaffing verhuurderheffing stimuleert investeringen
De afschaffing van de verhuurderheffing heeft een significante rol gespeeld in de verhoogde investeringen. Deze belasting, die in 2013 werd ingevoerd, werd in 2022 verlaagd en in 2023 volledig afgeschaft. Volgens Aedes is het vrijgekomen budget volledig geïnvesteerd in woningen en betaalbare huren. Desondanks geven corporaties momenteel meer uit dan ze aan huurinkomsten ontvangen, wat resulteert in een maandelijks tekort van 11 euro per woning. Dit tekort wordt gedekt door leningen, maar deze werkwijze is niet onbeperkt houdbaar.
Uitdagingen in nieuwbouw en woningvoorraad
In 2023 bouwden corporaties 17.801 nieuwe woningen, een toename ten opzichte van voorgaande jaren. Echter, het netto aantal sociale huurwoningen nam slechts met ongeveer 8000 toe, aangezien corporaties ook middenhuurwoningen bouwen en verouderde woningen slopen. Ondanks het streven om jaarlijks 30.000 woningen te bouwen, wordt dit aantal bij lange na niet gehaald. Corporaties ondervinden hindernissen zoals lange bestemmingsplanprocedures, een tekort aan beschikbare bouwgrond en gestegen bouwkosten. Deze factoren vertragen de noodzakelijke opschaling van de bouwproductie om de woningnood effectief aan te pakken.
Bron: nos.nl