De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) onder vuur: ‘Een race afgelast voor die begonnen is’
31 oktober 2024
Opnieuw verzet tegen de Wkb vanuit de Eerste Kamer
Slechts tien maanden na de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) klinkt er opnieuw verzet. Een deel van de Eerste Kamer, waaronder partijen als BBB, CDA en GroenLinks-PvdA, wil dat de wet weer van tafel gaat. Hun kritiek? De Wkb zou het bouwen vooral duurder maken, zonder de kwaliteit echt te verbeteren. In een brief aan minister Keijzer van Volkshuisvesting waarschuwen de senatoren voor de problemen die de wet met zich meebrengt voor bouwsector en overheden. Zij vragen de minister zelfs om de geplande uitbreiding van de Wkb naar verbouwingen, die voor juli 2025 op de agenda staat, definitief te schrappen.
Minister Keijzer houdt de deur op een kier
Of de Wkb ook echt wordt ingetrokken, blijft nog onzeker. Minister Keijzer heeft aangegeven dat zij eerst de vragen van de Eerste Kamer wil beantwoorden. Een formele reactie wordt in november verwacht. Voor nu lijkt zij echter niet van plan om de wet zomaar in te trekken, verwijzend naar haar rol als uitvoerder van bestaande wetgeving. Hiermee blijft de vraag open of de roep om afschaffing van de Wkb het haalt.
Sceptici blijven zich uitspreken
De kritiek op de Wkb is niet nieuw. Senatoren als Eric Kemperman (BBB) en Theo Rietkerk (CDA) waarschuwden vorig jaar al voor de mogelijke nadelige gevolgen van de wet. De zorgen gaan niet alleen over de kosten, maar ook over de uitvoerbaarheid. GroenLinks-PvdA-senator Ferd Crone vreest dat gemeenten uiteindelijk opdraaien voor de kwaliteitscontrole, terwijl zij door een gebrek aan informatie onvoldoende zicht hebben op de werkelijke bouwkwaliteit.
Praktijkervaringen ontbreken nog
Volgens Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland, is het echter te vroeg om de wet alweer in te trekken. Hij ziet weliswaar grote verschillen tussen de verschillende kwaliteitsborgers die sinds januari zijn ingeschakeld, maar benadrukt dat de praktijkervaringen nog beperkt zijn. Veel bouwprojecten worden nog volgens de oude regels afgewikkeld, waardoor het volledige effect van de Wkb pas later duidelijk zal worden. “De wet intrekken voelt alsof je een race afgelast voor die is begonnen,” aldus Ankersmit.
De zorgen van mkb-aannemers: kosten versus kwaliteit
Voor mkb-aannemers blijkt de Wkb een dure aangelegenheid. Geuje Rook, voormalig directeur van Rook Bouw, waarschuwde voorafgaand aan de invoering al voor een mogelijke ‘slachtpartij onder mkb-bedrijven’. Zijn zoon Jacko, inmiddels de huidige directeur, ervaart vooral een toename in administratie zonder dat dit leidt tot een hogere bouwkwaliteit. Hij merkt op dat de klant vooral een hogere rekening krijgt, terwijl de meerwaarde van de nieuwe wetgeving voor hem niet zichtbaar is.
Wat de Wkb beoogt
De Wkb is bedoeld om bouwkwaliteit te waarborgen door bouwbedrijven te verplichten om de geleverde kwaliteit vast te leggen met foto’s, tekeningen en documenten. Kopers van nieuwe woningen moeten hierdoor beter beschermd zijn tegen bouwfouten. Vanaf 2025 zou deze wet ook gaan gelden voor verbouwingen. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor handhaving, maar bouwbedrijven moeten een onafhankelijke partij inschakelen voor kwaliteitsborging.
Bron: cobouw.nl