Huizenprijzen schieten omhoog: 11% duurder in september

23 oktober 2024

Huizenkopers hebben in september flink dieper in de buidel moeten tasten. De prijzen van woningen stegen gemiddeld met 11,4% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, wat de grootste stijging in ruim twee jaar is. Volgens cijfers van het CBS en het Kadaster zijn de verkoopprijzen van bestaande woningen dit jaar maandelijks met meer dan 1% toegenomen. Alleen in 2021 zagen we een nog snellere stijging.

Woningprijzen verdubbeld in tien jaar tijd

Wie nu een woning wil kopen, betaalt gemiddeld 109% meer dan tien jaar geleden. Dat betekent een ruime verdubbeling van de prijzen. Sinds de vorige piek in de zomer van 2022 zijn de huizenprijzen bovendien nog eens met zo’n 7% gestegen. In september lag de gemiddelde prijs voor een koophuis op €466.890.

Utrecht koploper in prijsstijgingen

In de provincie Utrecht stijgen de huizenprijzen het hardst. Hier gingen de prijzen in een jaar tijd met 14,4% omhoog. De stad Utrecht spande de kroon, met een stijging van maar liefst 18,4%. Daarmee overtrof de Domstad de andere grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, ruimschoots.

NHG-grens stijgt mee met de woningmarkt

Vanaf begin volgend jaar wordt de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar €450.000. Dit betekent dat huizenkopers tot dit bedrag gebruik kunnen maken van financiële bescherming. Voor woningen met energiebesparende maatregelen kan de NHG-grens zelfs oplopen tot €477.000. In drie jaar tijd is de grens hiermee bijna €100.000 verhoogd.

Bron: fd.nl