Beleggers claimen miljoenen: bouwtelg Age Vermeer in het nauw

23 oktober 2024

Een opmerkelijke juridische strijd woedt rond het faillissement van het woningbouwbedrijf Elements Netherlands. De oprichter, Age Vermeer, telg uit de bekende bouwfamilie Dura Vermeer, wordt door honderd particuliere beleggers beschuldigd van misleiding. De beleggers, vertegenwoordigd door Stichting Obligatiehoudersbelangen, eisen een schadevergoeding van meer dan vijf miljoen euro.

Innovatief bouwbedrijf eindigt in faillissementDe Groot Vroomshoop gaat zich richten op prefab houten woningen

Elements Netherlands, opgericht in 2018 door Vermeer, produceerde fabrieksmatig energiezuinige woningen. Ondanks de aanvankelijk veelbelovende toekomst, kwam het bedrijf al snel in zwaar weer terecht en ging eind 2022 failliet. Beleggers, die tussen oktober 2021 en april 2022 obligaties kochten, verwijten Vermeer een te rooskleurig beeld te hebben geschetst van de vooruitzichten.

Kinderziektes en coronaproblemen

Vermeer verdedigt zich door te wijzen op de kinderziektes waar het innovatieve bouwbedrijf mee te kampen had. Technische problemen met warmtepompen, isolatiematerialen en omvormers zorgden voor vertraging. Bovendien had het bedrijf te maken met leveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie. Deze uitdagingen leidden tot onverwachte kosten en vertragingen, wat uiteindelijk bijdroeg aan het faillissement.

Orderportefeuille minder gevuld dan gedacht

Een ander punt van kritiek is dat de orderportefeuille van Elements veel kleiner bleek te zijn dan vooraf gecommuniceerd. Waar beleggers werd verteld dat er 235 woningen in bestelling waren, bleek er in werkelijkheid slechts een opdracht te zijn voor de bouw van veertien rijwoningen. Dit verschil in cijfers voedt de beschuldiging van misleiding door Vermeer en zijn team.

Omstreden bemiddelingskosten

Een ander pijnpunt voor de beleggers is de hoge vergoeding die Hannibal bv, de bemiddelaar voor de obligaties, ontving. Met een fee van bijna 26% van de totale waarde van de obligaties, bijna €1,3 miljoen, zou dit aanzienlijk hebben bijgedragen aan het liquiditeitstekort dat het bedrijf uiteindelijk de das om deed. Beleggers vinden dit buitenproportioneel en nemen dit mee in hun claim.

Te optimistische verwachtingen?

Hoewel Vermeer enkele miljoenen van zijn eigen vermogen in het bedrijf stak, blijft het vertrouwen van de beleggers sterk geschaad. Veel beleggers stapten in vanwege Vermeers reputatie binnen de bouwsector, maar zien nu geen mogelijkheid meer tot compensatie. De zaak ligt inmiddels bij de rechter en Vermeer verwacht geen snelle uitkomst. Voorlopig blijft het afwachten hoe deze juridische strijd zich ontvouwt.

Bron: fd.nl