Prefab bouw heeft nog steeds een imagoprobleem: tijd voor verandering

17 oktober 2024

Innovatie of pragmatische slimheid?

Bij Barli spreken ze liever niet van innovatie. Hoewel het bedrijf voortdurend innoveert, noemen ze het liever “pragmatische slimheid”. Volgens directeur John van der Doelen gaat het om slimme, inventieve oplossingen die aansluiten op de woonvraag. De nieuwe productielijn, die later dit jaar operationeel wordt, is daar een voorbeeld van. Deze uitbreiding stelt Barli in staat om op termijn dubbel zoveel modulaire woningen te produceren.

De kracht van automatisering en biobased materialen

In de afgelopen jaren heeft Barli zijn productieproces verder geautomatiseerd, met technieken zoals robotgestuurde isolatie voor houtskeletbouw. Daarnaast zet het bedrijf in op biobased isolatiematerialen, waarbij de focus ligt op regionaal gekweekte gewassen. Het doel is om volledig over te stappen op duurzame isolatiematerialen van Nederlandse bodem.

Weg van tijdelijke containerbouw

Voor Barli is het belangrijk dat prefab woningen voldoen aan het Bouwbesluit voor permanente bouw. Ze willen wegblijven van het tijdelijke containerimago. Dit streven heeft Barli de afgelopen jaren meerdere nationale en internationale architectuurprijzen opgeleverd. Hun woningen zijn niet alleen duurzaam, maar bieden ook hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit.

Prefab als volwaardig alternatief

Toch blijft het lastig om de markt te overtuigen van de voordelen van prefab woningen. Antonie ter Harmsel van Hodes Huisvesting benadrukt dat er nog een wereld te winnen is. Veel corporaties kiezen nog steeds voor traditionele bouwmethoden, ondanks de voordelen van prefab. Volgens Ter Harmsel is er echter een maatschappelijke verplichting om meer woningen te bouwen, en prefab biedt hiervoor een uitstekend alternatief.

Kleinere woningen als de toekomst

Zowel Barli als Hodes zien de groeiende vraag naar kleinere woningen. Met name voor starters, kleine gezinnen en senioren is er veel behoefte aan compacte woonruimtes. Dit maakt het mogelijk om meer woningen op één locatie te realiseren, wat bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort. Door te blijven innoveren en verduurzamen, willen deze bedrijven bijdragen aan een nieuwe standaard in de woningbouw.

Bron: cobouw.nl