Woningmarkt blijft heet ondanks lichte afkoeling

17 oktober 2024

De woningmarkt heeft een lichte adempauze genomen met een kleinere stijging van de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2024. Hoewel de prijzen minder hard stijgen, blijft de krapte op de markt zorgen voor concurrentie bij het bieden. De verwachting is dat de prijzen voorlopig niet significant zullen dalen.

Huizenprijzen stijgen nog steeds, maar minder explosiefHuizenprijzen in april tonen een daling van ruim 4% ten opzichte van vorig jaar

In de zomermaanden van 2024 zijn de huizenprijzen met slechts 0,4% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit in contrast met de forse stijging van 7,7% eerder dit jaar. Ondanks deze afkoeling blijft de markt gespannen. Volgens makelaarsvereniging NVM blijft de markt krap, wat nog steeds prijsopdrijvend werkt. De gemiddelde verkoopprijs bereikte zelfs een nieuw hoogtepunt van €473.000.

Nieuwe hypotheekregels zorgen voor minder snel stijgende prijzen

Hoewel de huizenprijzen nog steeds stijgen, wordt verwacht dat deze in een rustiger tempo omhoog gaan. De dalende hypotheekrente speelt een rol, maar de strengere hypotheeknormen remmen de betaalbaarheid. Hierdoor zal de koopkracht van huizenzoekers afnemen, wat uiteindelijk de prijsstijgingen tempert.

Verkoop van goedkopere appartementen beïnvloedt gemiddelde prijs

In het derde kwartaal werd een opvallende stijging gezien in de verkoop van appartementen, vooral in het goedkopere segment. Dit is deels te danken aan de invoering van nieuwe huurreguleringen, waardoor particuliere beleggers hun huurwoningen in de verkoop zetten. Dit dempt de gemiddelde verkoopprijs, hoewel de algehele marktprijs nog steeds hoog blijft.

Krapte houdt aan: concurrentie blijft groot

Ondanks de lichte afvlakking blijft de markt extreem krap. Het aanbod van woningen blijft laag, terwijl de vraag groot blijft. Dit leidt tot overbieden, waarbij twee op de drie woningen boven de vraagprijs worden verkocht. In sommige gevallen worden financieringsvoorwaarden zelfs losgelaten om een bod aantrekkelijker te maken.

Doorstroming stokt door honkvaste doorstromers

Een belangrijke oorzaak van de blijvende krapte is het gedrag van doorstromers. Veel huiseigenaren willen pas verhuizen als ze een nieuw huis hebben gevonden, waardoor minder woningen beschikbaar komen. In 2024 zijn er 10% minder huizen te koop dan een jaar geleden, wat de doorstroming verder remt.

Bron: fd.nl