Meer kansen zien? Ga van A naar B (en dan naar C)

14 oktober 2024

Ondernemen draait om kansen zien. Maar hoe ontdek je nieuwe mogelijkheden als je denkt dat je al alles weet? Tijdens een congres vertelde serie-ondernemer Michiel Muller – bekend van onder andere Tango en Picnic – over zijn aanpak. Het geheim volgens Muller? Durf de stap te zetten van A naar B, zelfs als je niet zeker weet wat daar op je wacht.

Van zekerheid naar avontuur

Muller, mede-oprichter van de razend succesvolle onlinesupermarkt Picnic, begon zijn ondernemersreis in markten waar hij de regels kende. Maar het echte succes kwam pas toen hij risico’s nam en onbekend terrein verkende. “Je hebt misschien 70 procent zekerheid dat B een goed idee is, maar je moet gewoon gaan. Alleen door die stap te zetten, ontdek je nieuwe kansen die je vanuit A nooit had gezien,” vertelt Muller. Het kan zelfs zo zijn dat de echte beloning pas bij C op je wacht – die spreekwoordelijke pot met goud.

Kansen creëren door te doen

Dit idee is niet alleen nuttig voor ondernemers, maar ook voor iedereen die werkt aan zijn loopbaan. Of je nu manager bent of vastgoedprofessional, de les is duidelijk: durf nieuwe dingen te proberen. Geef je team de ruimte om hun ideeën te testen en je zult merken dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zoals Muller zegt: “Leren door te doen is de enige manier om echt vooruit te komen.”

De tweede berg: meer dan succes

Naast ondernemen raakt Mullers verhaal ook aan een dieper inzicht in ons leven en werk. Het doet denken aan het boek *De tweede berg* van David Brooks, waarin de auteur beschrijft dat we vaak eerst streven naar persoonlijk succes – die ‘eerste berg’. Maar als we eenmaal boven zijn, zien we dat er nog een tweede berg is, vol met andere vormen van voldoening zoals maatschappelijke betrokkenheid en betekenisvolle relaties. Voor veel mensen komt dit inzicht pas nadat ze die eerste berg hebben beklommen.

Altijd verder kijken

De boodschap van Muller is duidelijk: blijf altijd verder kijken dan waar je nu staat. Of je nu ondernemer, manager of werknemer bent, er zijn altijd nieuwe kansen te ontdekken. En soms, door simpelweg die eerste stap van A naar B te zetten, kom je op plekken waarvan je nooit had gedacht dat ze bestonden. Wie weet, misschien ligt die pot met goud wel op de volgende berg.

Bron: nrc.nl