Bouwen voor de toekomst: niet méér, maar béter

8 oktober 2024

Nieuwe technologieën en materialen zijn belangrijk, maar volgens architect Thijs Asselbergs is dat niet genoeg. Hij pleit voor een fundamentele systeemverandering in de bouwsector. “De bouw functioneert alsof het nog steeds 1950 is,” zegt hij. Voor een toekomstbestendige bouwsector moeten we niet alleen slimmer bouwen, maar ook efficiënter samenwerken.

De huidige bouwsector loopt achterCEO Ballast Nedam pleit voor verlaging BTW op klimaatneutraal bouwen

Hoewel er vooruitgang is geboekt met digitale innovaties, zoals BIM en robotica, blijft de bouwsector gefragmenteerd en sterk afhankelijk van traditionele methoden. Deze focus op kostenminimalisatie belemmert innovatie en samenwerking, wat volgens Asselbergs nodig is om te voldoen aan de 21e-eeuwse eisen.

Het belang van circulaire en duurzame bouw

Asselbergs benadrukt dat de bouwsector grote verantwoordelijkheid draagt voor klimaatverandering, met een aanzienlijke CO2-uitstoot en verbruik van natuurlijke hulpbronnen. We moeten niet meer bouwen, maar beter en duurzamer, met oog voor hergebruik van materialen en gebouwen.

Open bouwen als oplossing

Het concept van open bouwen, waarbij structurele en niet-structurele elementen van gebouwen worden gescheiden, biedt volgens Asselbergs een oplossing. Dit maakt gebouwen flexibeler en duurzamer, omdat ze gemakkelijker kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden zonder complete sloop.

Samenwerking stimuleren

Voor Asselbergs ligt de sleutel in betere samenwerking tussen alle bouwdisciplines. Hij pleit voor een geïntegreerde projectaanpak, zoals Integrated Project Delivery (IPD), waarbij vanaf het begin van een project alle partijen samen aan de tafel zitten. Dit zorgt voor transparantie en betere resultaten.

Bron: cobouw.nl