Prefab in de bouw: oplossing voor grote én kleine projecten?

8 oktober 2024

Prefab bouwmethoden krijgen steeds meer voet aan de grond in Nederland. Hoewel prefab niet het enige antwoord is op alle bouwvraagstukken, biedt het zeker voordelen, zoals snelheid en efficiëntie, vooral bij seriematige woningbouw en kleinere projecten. Dat blijkt uit de visie van verschillende experts in de bouwsector.

Slim bouwen met prefabNederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

Prefab biedt vooral meerwaarde bij seriematige projecten zoals grondgebonden woningen en appartementen. Volgens Jan Wagner van Holcim is het een efficiënte oplossing, al biedt het minder voordelen bij exclusieve bouwprojecten.

Bureaucratie als rem op prefab

Ondanks de snelheid van prefab, blijft de bureaucratie rondom vergunningen en nutsvoorzieningen een struikelblok. Jan Wagner benadrukt dat planningen hierdoor vaak vertragen, ondanks de just-in-time voordelen van prefab productie. Flexibiliteit is daarom essentieel.

Kleine projecten profiteren van prefab

Ook voor kleinere bouwprojecten in stedelijke gebieden biedt prefab voordelen. Volgens Teun van Laarhoven van Prefab Fabriek Culemborg is prefab bijzonder nuttig op locaties met beperkte ruimte, waar efficiëntie in logistiek en bouwproces cruciaal is.

Prefab als oplossing voor infrastructuurprojecten

Prefab bouwmethoden kunnen ook een rol spelen in de infrastructuur. In fabrieksomstandigheden worden onderdelen voor infraprojecten geproduceerd zonder verstoringen van de omgeving, waardoor projecten sneller en met minder hinder kunnen worden uitgevoerd.

Bron: cobouw.nl