Miljoeneninjectie van Waterland redt EuroParcs van gedwongen verkoop

30 september 2024

Financiële injectie voorkomt verkoop van vakantieparken

Vakantieparkbeheerder EuroParcs heeft, met hulp van grootaandeelhouder Waterland, een gedwongen verkoop van zijn vakantieparken weten te voorkomen. Waterland moest miljoenen bijstorten om de oplopende schuldenlast van meer dan €200 miljoen beheersbaar te maken. Na maanden van intensieve onderhandelingen met schuldeisers, waaronder de Amerikaanse geldschieter Ares, Rabobank en ABN Amro, is een akkoord bereikt dat het bedrijf voorlopig overeind houdt.

Waterland onder druk om miljoenen bij te storten

De financiële problemen bij EuroParcs kwamen in 2021 aan het licht, toen het bedrijf niet meer in staat was om aan de afspraken over de geldleningen te voldoen. EuroParcs heeft een hypotheek bij Ares met vakantieparken als onderpand. Waterland, dat sinds 2019 een meerderheidsbelang heeft in EuroParcs, moest nu opnieuw diep in de buidel tasten om het bedrijf te redden van verdere problemen. Hoeveel geld exact is bijgestort, is niet bekend.

Van groei naar problemen: een terugblik

Toen Waterland in 2019 instapte, telde EuroParcs 18 vakantieparken. Inmiddels zijn dat er zestig, waarvan zestien in het buitenland. Ondanks deze groei, raakte het bedrijf in de problemen door veranderende marktomstandigheden, zoals de oorlog in Oekraïne, stijgende rentes en inflatie. Dit zorgde voor een scherpe daling in de verkoop van vakantiewoningen, een sectorbreed probleem volgens mede-eigenaar Wouter Vos.

Nieuwe financieringsafspraken geven lucht

Zondagavond meldde EuroParcs dat er nieuwe financieringsafspraken zijn gemaakt. Een dag later bevestigde Waterland dat er een ‘robuust schuldenakkoord’ is bereikt. Dit zorgt ervoor dat het schuldniveau beheersbaar wordt en het bedrijf weer voldoet aan de afspraken met de banken. EuroParcs heeft inmiddels ook een nieuwe accountant, BDO, die binnen zes maanden de jaarrekeningen over 2022 en 2023 moet afronden.

Waterland blijft investeren ondanks tegenslagen

Waterland volgt een buy-and-buildstrategie, waarbij het mkb-bedrijven opkoopt en samenvoegt om deze later weer te verkopen. Hoewel niet alle investeringen vlekkeloos verlopen, zoals te zien bij de problemen met Jack’s Casino en Happy Italy, blijft de investeerder inzetten op EuroParcs. Door de miljoeneninjectie wordt een belangrijk vastgoedbedrijf gered, en kan het recreatiebedrijf zich richten op herstel en verdere groei.

Bron: FD.nl