Waterkwaliteit: de nieuwe stikstofcrisis voor de bouw?
23 september 2024
Waterkwaliteit dreigt bouwprojecten te stoppen in 2027
Na de stikstofcrisis hangt er een nieuwe bedreiging boven de bouwsector: de waterkwaliteit. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voldoet Nederland nog steeds niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Vanaf 2027 worden deze regels bindend, wat kan betekenen dat ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en infrastructuur, stil komen te liggen als we de doelen niet halen.
Miljardenverlies dreigt voor de bouwsector
Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat de bouwsector jaarlijks tot wel €17,5 miljard aan omzet kan verliezen wanneer vergunningen voor bouwprojecten worden geweigerd door slechte waterkwaliteit. Dit kan zelfs een derde van alle bouwprojecten in Nederland treffen, waardoor de impact nog groter kan zijn dan die van de stikstofcrisis.
Waarom voldoen we niet aan de KRW?
Sinds de invoering van de KRW is er weinig vooruitgang geboekt op het gebied van waterkwaliteit. De verontreiniging van oppervlaktewater is een gevolg van hoe onze economie is ingericht. Hoewel maatregelen zoals extra waterzuivering en het intrekken van loosvergunningen mogelijk zijn, zijn deze lastig te implementeren, volgens Marko Hekkert, directeur van het PBL.
De bouw op slot zonder watervergunning?
Zelfs als een bouwvergunning wordt verleend, kan het gebrek aan een watervergunning voor bijvoorbeeld het lozen van water uit bouwputten alsnog tot vertraging of annulering van projecten leiden. Dit zou niet alleen de bouwsector, maar ook de bredere economie ernstig schaden. Het voorkomen van zo’n situatie vraagt om een snelle, integrale aanpak van het kabinet.
Positieve trends, maar te weinig vooruitgang
De Monitor Nationale Omgevingsvisie laat zien dat er op andere gebieden, zoals verstedelijking, positieve ontwikkelingen zijn: 60% van de nieuwe woningen wordt gebouwd in bestaand stedelijk gebied. Maar de vooruitgang op duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie blijft achter. De meeste winst valt volgens Hekkert te behalen in landelijke gebieden, waar al jaren weinig verbetering zichtbaar is.
Bron: FD