Energielabel ontbreekt bij duizenden nieuwbouwwoningen, boetes dreigen

12 september 2024

Bij een aanzienlijk aantal nieuwbouwwoningen ontbreekt het verplichte energielabel bij oplevering. Volgens een data-analyse van Cobouw ontbreekt bij 15% van de woningen die sinds 2020 zijn opgeleverd een definitief label. Dit vormt een risico voor de eigenaren en kan leiden tot boetes voor de bouwers.

Verplichte keuring bij oplevering ontbreekt vaakHogere verkoopprijs voor woningen met gunstig energielabel

Sinds 2015 is het verplicht voor elke woning om een energielabel te hebben bij verkoop of verhuur. Dit label geeft inzicht in het energieverbruik van de woning en hoe deze energiezuiniger kan worden. Bij nieuwbouwwoningen is de aannemer of projectontwikkelaar verantwoordelijk voor het verkrijgen van dit label bij oplevering. Toch blijft de keuring bij veel nieuwbouwwoningen achterwege, wat problemen kan opleveren voor zowel de kopers als de bouwers.

Boetes en handhaving door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de regels rondom energielabels. Als er bij oplevering geen label is, kan de toezichthouder boetes opleggen die kunnen oplopen tot 1000 euro per woning. ILT onderzoekt nog hoe het de handhaving bij nieuwbouw precies zal uitvoeren, mede omdat het bouwproces vaak complex is en veel partijen betrokken zijn.

Risico’s van late keuringen

Als het energielabel pas na oplevering wordt aangevraagd, kan dit nadelig uitpakken voor de eigenaren van nieuwbouwwoningen. De keuring achteraf kan namelijk leiden tot een lagere score omdat bepaalde details over de gebruikte materialen of bouwmethoden niet meer kunnen worden gecontroleerd. Dit kan resulteren in een slechter energielabel, wat de waarde van de woning kan beïnvloeden en de eigenaren op kosten kan jagen als er bijvoorbeeld verduurzamingsmaatregelen nodig zijn.

Vergeten energielabels en mogelijke consequenties

In veel gevallen is het ontbreken van een definitief energielabel te wijten aan miscommunicatie of een “vergeten” aanvraag. Aannemers kunnen denken dat het label al is geregeld op basis van voorlopige berekeningen, maar dit is vaak niet het geval. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, vooral als financiers zich terugtrekken bij een lager label dan verwacht.

Het belang van het energielabel voor kopers

Voor kopers is het energielabel essentieel, omdat het inzicht biedt in de energieprestaties van de woning. Bovendien kunnen ze zonder definitief label minder lenen bij de bank. Banken zoals ING geven aan dat zij bij gebrek aan een definitief label moeten rekenen met ‘label onbekend’, wat nadelig is voor de koper. Het is daarom cruciaal dat bouwers en projectontwikkelaars de aanvraag van een energielabel niet uitstellen.

Uitzonderingen en waarschuwingen

Hoewel problemen met de financiering door een ontbrekend label zeldzaam zijn, kunnen ze in specifieke gevallen wel voorkomen. Het is daarom verstandig voor eigenaren om te zorgen dat het energielabel direct bij oplevering wordt aangevraagd. Zo kunnen kopers onaangename verrassingen voorkomen, en is het eenvoudiger om later, bij eventuele verkoop, aan de regels te voldoen.

Bron: cobouw.nl