‘Starters moeten makkelijker flexwoning kunnen kopen’
9 september 2024
Starters zoeken naar betaalbare opties
In de oververhitte woningmarkt blijft het voor starters een uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Flexwoningen zouden hierin een uitkomst kunnen bieden. Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die huizenkopers en banken beschermt tegen betalingsproblemen, wil de drempel voor de aankoop van flexwoningen verlagen door haar garantieregeling uit te breiden naar deze tijdelijke woningen. Dit zou een grote stap zijn om meer starters snel aan een eigen woning te helpen, vooral omdat de koopprijs van een flexwoning per vierkante meter lager ligt dan die van een reguliere woning.
Hypotheken voor flexwoningen
Op dit moment is het meestal alleen mogelijk om flexwoningen te huren. Banken zijn terughoudend om hypotheken te verstrekken voor deze woningen, die vaak maar tien tot vijftien jaar mogen blijven staan. Dit betekent dat de hypotheek snel moet worden afgelost, wat een forse financiële last kan zijn voor veel starters. Daarnaast geven gemeenten geen garanties dat een flexwoning na deze periode kan worden verplaatst naar een andere locatie. NHG onderzoekt nu de mogelijkheid om ook bij flexwoningen garant te staan voor eventuele restschulden, net zoals ze dat al doen bij reguliere woningen.
Toenemende vraag naar flexibele koopwoningen
NHG-bestuurder Carla Muters benadrukt de groeiende vraag naar betaalbare koopwoningen en ziet flexwoningen als een kansrijk alternatief voor starters die niet kunnen slagen op de reguliere koopmarkt. Flexwoningen zijn sneller te realiseren door de korte vergunningverlening en de lagere bouwkosten. Hoewel voormalig woonminister Hugo de Jonge zich tot doel had gesteld om jaarlijks 15.000 flexwoningen te bouwen, blijft dit aantal vooralsnog buiten bereik. Het CBS rapporteerde dat in 2023 slechts 4.200 bouwvergunningen voor flexwoningen zijn verstrekt, al is dat wel een stijging ten opzichte van 2022.
Uit een enquête van NHG onder bijna achthonderd jongeren blijkt dat er ook bij hen een duidelijke interesse is voor het kopen van een flexwoning. Ongeveer een derde van de ondervraagden ziet flexwoningen als een kans om een betaalbaar huis te bezitten. Toch spelen er ook zorgen over de financiële risico’s, vooral als ze eerder willen verhuizen of na vijftien jaar de woning moeten verlaten.
NHG zoekt naar oplossingen voor onzekerheid
Muters erkent de zorgen van starters over de onzekerheid rondom flexwoningen. Het risico om met een onverkoopbare woning te blijven zitten of opgezadeld te worden met een restschuld brengt onrust met zich mee. NHG hoopt dat ze een deel van dit risico kan opvangen door een garantieregeling te introduceren. Zo kunnen starters met meer vertrouwen een flexwoning kopen en wordt de financiële drempel verlaagd.
Politieke steun en verder onderzoek
NHG hoopt begin volgend jaar een proef te starten met flexibele koopwoningen in een of twee gemeenten. Daarvoor is echter toestemming nodig van het Rijk, omdat de overheid garantstaat voor NHG. Woonminister Mona Keijzer toont zich voorzichtig positief en wil samen met NHG het potentieel van flexwoningen verder onderzoeken. Ze benadrukt dat de voor- en nadelen eerst goed in kaart moeten worden gebracht voordat er verdere stappen worden gezet.
Bron: fd.nl