Woningbeleggers stoppen niet allemaal met investeringen huurmarkt
2 september 2024
ASR, een van de grootste woningbeleggers in Nederland, heeft aangekondigd te stoppen met het investeren in nieuwe huurwoningen vanwege de nieuwe Wet betaalbare huur. Deze wet, ingevoerd door voormalig woonminister Hugo de Jonge, stelt een maximale huurprijs in voor woningen in het middensegment, waardoor ASR geen toekomst meer ziet in het uitbreiden van zijn huidige portefeuille van 26.000 woningen. Topman Jos Baeten riep het nieuwe kabinet op om de wet te heroverwegen, omdat deze volgens hem de aantrekkelijkheid van investeringen in de huurmarkt vermindert.
Andere beleggers blijven actief op de huurmarkt
Ondanks de stap van ASR zien andere grote woningbeleggers, zoals Vesteda en Achmea Real Estate, geen reden om zich terug te trekken uit de huurwoningmarkt. Vesteda, dat 28.000 woningen beheert, benadrukt het belang van de duidelijkheid die de nieuwe wet biedt. Hoewel Vesteda voorzichtig blijft met nieuwe acquisities, worden deze beslissingen niet uitsluitend beïnvloed door de wet, maar door een combinatie van factoren zoals hoge bouwkosten, rentelasten en trage procedures.
Achmea Real Estate, beheerder van 27.000 woningen, deelt een vergelijkbare visie. Het bedrijf erkent de uitdagingen die voortvloeien uit gestegen bouwkosten en hoge grondprijzen, maar ziet nog steeds mogelijkheden om rendabele projecten te realiseren. Voor hen is de huidige situatie moeilijk, maar niet onoverkomelijk.
Bouwinvest blijft actief, maar zoekt naar kapitaal
Bouwinvest, dat 19.000 woningen beheert, ziet ook geen directe reden om zich terug te trekken van de huurwoningmarkt vanwege de nieuwe wet. Het bedrijf heeft echter kapitaal nodig van opdrachtgevers zoals pensioenfondsen ABP en bpfBOUW om nieuwe huurwoningen te kunnen realiseren. Hoewel Bouwinvest merkt dat buitenlandse investeerders minder geneigd zijn om te investeren in Nederlandse huurwoningen, blijft het bedrijf zoeken naar nieuwe deals.
Heimstaden verkoopt huurwoningen door politieke risico’s
Niet alle beleggers blijven echter actief in de Nederlandse huurwoningmarkt. De van oorsprong Scandinavische vastgoedbelegger Heimstaden kondigde in 2023 aan dat het bedrijf de komende jaren ongeveer 12.000 Nederlandse huurwoningen zal verkopen. Dit besluit werd ingegeven door de toegenomen politieke risico’s, waaronder de gestegen overdrachtsbelasting voor beleggingswoningen.
Oproep tot ingrijpen door NVM en ING
De makelaarsorganisatie NVM en analisten van ING hebben de nieuwe minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, opgeroepen om in te grijpen op de huurwoningmarkt. NVM wees op de daling van het aantal huurtransacties, dat in het laatste kwartaal met meer dan een kwart afnam in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens ING kan het tekort aan betaalbare huurwoningen het beste worden opgelost door ervoor te zorgen dat beleggers een acceptabel rendement behalen, om zo te voorkomen dat de woningbouw verder terugvalt en het tekort aan woningen verder toeneemt.
Bron: cobouw.nl