De stad als koraalrif
2 september 2024
Startup Urban Reef introduceert 3D-geprinte klei-objecten die functioneren als stedelijke riffen, bedoeld om biodiversiteit te vergroten en hittestress tegen te gaan. Het idee is dat deze riffen op een natuurlijke manier worden gekoloniseerd door flora en fauna, zonder menselijke inmenging.
Het ontstaan van Urban Reef
Urban Reef vindt zijn oorsprong in een observatie van landschapsarchitect Pierre Oskam tijdens zijn promotieonderzoek in een verlaten fabriek in Portugal. Hij zag hoe de natuur, zelfs in een sterk verstedelijkte omgeving, snel terrein terugwon. Samen met computational designer Max Latour ontwikkelde Oskam het idee om 3D-geprinte structuren te creëren, waarin de natuur haar gang kan gaan, vergelijkbaar met koraalriffen in de oceaan.
Het gebruik van klei
Na veel experimenteren met verschillende materialen zoals zeeschelpen en koeienmest, bleek pure klei het meest geschikt. Deze klei wordt gebakken en vormt robuuste structuren die water opnemen en afgeven, wat bijdraagt aan het voeden van planten en het verminderen van hittestress. Deze keramische elementen worden gestapeld tot sculpturen die dienen als een soort stedelijk rif.
Praktische toepassingen
Urban Reef heeft al meerdere opdrachtgevers gevonden, waaronder Rijkswaterstaat en Dura Vermeer. Deze organisaties hebben de kleiriffen geplaatst in zowel stedelijke als natuurlijke omgevingen, zoals in de Maas en op de binnenplaats van een kantoor. Deze riffen helpen niet alleen de natuur, maar bieden ook bescherming tegen erosie en dragen bij aan het creëren van microklimaten.
Balans tussen natuur en beheer
Oskam benadrukt dat het belangrijk is om niet te snel in te grijpen in het natuurlijke proces dat zich op en rondom de riffen voltrekt. Het doel is om een omgeving te creëren waarin verschillende soorten zich op een natuurlijke manier kunnen vestigen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een verbetering van het lokale klimaat en de biodiversiteit.
Toekomstige ambities
Urban Reef hoopt dat hun werk inspireert tot een bredere toepassing van dit concept, vooral in stedelijke gebieden. Ze willen laten zien hoe deze riffen net zo’n positieve impact kunnen hebben in de stad als koraalriffen dat doen in de oceaan. Met de steun van prijzen zoals de BK-Launch Entrepreneurship Award van de TU Delft, blijven ze hun innovaties verder ontwikkelen.
Bron: cobouw.nl