Provincies willen sneller stikstofregels versoepelen
2 september 2024
De provincies zijn vastberaden om de stikstofregels snel te versoepelen, zoals voorgesteld door het nieuwe kabinet. Uit een onderzoek van TNO en de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO), blijkt dat de uitdagingen in de stikstofcrisis mogelijk minder groot zijn dan eerder werd gedacht.
De discussie draait voornamelijk om de drempelwaarde voor stikstofvergunningen. Momenteel ligt deze waarde in Nederland vrijwel op nul, wat betekent dat de meeste bouwprojecten onder de vergunningsplicht vallen. De provincies pleiten voor een verhoging van deze drempelwaarde, zodat minder projecten aangevochten kunnen worden en er meer duidelijkheid ontstaat voor vergunningsaanvragers.
Hogere drempelwaarde biedt kansen
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de drempelwaarde voor stikstofuitstoot omhoog moet. Dit zou niet alleen betekenen dat minder projecten vergunningen nodig hebben, maar ook dat bedrijven die onder de oude PAS-regeling vielen, alsnog gelegaliseerd kunnen worden. Voor de uitspraak van de Raad van State in 2019 was het mogelijk voor bedrijven om projecten met een beperkte uitstoot eenvoudigweg te melden, waarna zij automatisch toestemming kregen. Na deze uitspraak kwam hier echter een einde aan, waardoor veel bedrijven nu zonder vergunning zitten.
De huidige Nederlandse ondergrens is om technische en voorzorgsredenen ingesteld, maar deze keuze is niet wetenschappelijk onderbouwd. In omliggende landen, zoals Duitsland, ligt de drempelwaarde veel hoger, waardoor daar meer projecten doorgang kunnen vinden. De wetenschappers onderzochten of een hogere ondergrens wetenschappelijk te onderbouwen is door te kijken naar de verspreiding van stikstof in de lucht.
Ze concluderen dat hiervoor eerst meer veldonderzoek nodig is, waarvoor naar schatting vijf jaar nodig is. Wel kan een breder onderzoek, dat ook de impact op de natuur meeneemt, mogelijk sneller tot een onderbouwing van een hogere drempelwaarde leiden. De provincies dringen er daarom bij de minister op aan om zowel het veldonderzoek als het bredere onderzoek snel te starten.
Balans tussen versoepeling en natuurbescherming
Hoewel een verhoging van de drempelwaarde voordelen biedt, waarschuwen de onderzoekers dat dit ook extra druk zet op andere maatregelen om de natuurdoelen te behalen. De huidige maatregelen, zoals de landelijke uitkoopregelingen voor boeren, zijn volgens hen onvoldoende om verdere schade aan de natuur te voorkomen. Daarnaast bestaat het risico dat bedrijven die meer uitstoten dan de nieuwe drempelwaarde, zonder extra overheidsmaatregelen, gedwongen kunnen worden te sluiten. De onderzoekers benadrukken dat hoewel een hogere drempelwaarde kansen biedt, het geen oplossing is voor alle problemen en dat hier verantwoordelijkheden bij komen kijken om de natuurdoelen te behalen en Nederland toekomstbestendig te maken.
Bron: fd.nl