Raad van State wijst op strenge boetebeleid van Amsterdam bij vakantieverhuur

28 augustus 2024

De Raad van State heeft de gemeente Amsterdam opgedragen om haar boetebeleid voor vakantieverhuur te herzien. De uitspraak volgt na een zaak waarin een Amsterdamse vrouw werd beboet vanwege een kleine overtreding bij de verhuur van haar woning. Volgens de Raad handelt de gemeente ‘onevenredig’, wat betekent dat het huidige boetebeleid niet in overeenstemming is met het evenredigheidsbeginsel.

Te hoge boete voor kleine overtredingAmsterdam overweegt maatregelen tegen te lange leegstand woningen

De zaak draait om een vrouw die haar woning verhuurde aan één persoon meer dan toegestaan. Hoewel er geen klachten van omwonenden waren, kreeg zij een boete van €11.600 van de gemeente Amsterdam. De vrouw vocht de boete aan bij de rechter, die het bedrag verlaagde naar €8.700. Omdat zij ook deze verlaging onredelijk vond, stapte ze naar de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de gemeente een te eenvoudig boetebeleid hanteert waarbij alleen naar het type overtreding wordt gekeken. Dit resulteert in hoge boetes, zelfs wanneer de overtreding klein en zonder opzet is. De Raad van State achtte een boete van €2.900, een kwart van het oorspronkelijke bedrag, passend.

Strijd tegen woonoverlast

De gemeente Amsterdam voert al jaren beleid om overlast door toeristische verhuur van woningen via platforms zoals Airbnb tegen te gaan. Het boetebeleid maakt deel uit van bredere inspanningen om grip te krijgen op de overlast. In 2020 voerde Amsterdam zelfs een totaalverbod op toeristische verhuur in bepaalde delen van de stad in, maar deze maatregel werd door de Raad van State ongedaan gemaakt omdat er onvoldoende juridische grond voor was.

Een maatregel die wel stand houdt, is de vergunningsplicht voor vakantieverhuur, die sinds 2020 in de hele stad geldt. Verhuurders mogen alleen verhuren met een vergunning, aan maximaal vier gasten en niet meer dan dertig dagen per jaar. Het aantal verleende vergunningen in de stad is sindsdien gestegen.

Toekomst van het boetebeleid

De uitspraak van de Raad van State dwingt de gemeente Amsterdam om haar boetebeleid voor vakantieverhuur te herzien. Dit betekent dat de gemeente in de toekomst rekening zal moeten houden met de ernst van de overtreding en de omstandigheden van de verhuurder. Het huidige beleid, dat vooral gericht is op het streng handhaven van regels zonder oog voor de specifieke situatie, wordt als te streng en onevenwichtig beschouwd.

Hierdoor kunnen burgers die onbewust een fout maken, disproportioneel zwaar worden gestraft. Met de uitspraak van de Raad van State is een belangrijke stap gezet in de richting van een eerlijker en evenwichtiger handhaving van de regels rondom vakantieverhuur in Amsterdam.

Bron: fd.nl