Teruglopende investeringen in gebouwen en infrastructuur

22 augustus 2024

In juni 2024 is er een aanzienlijke daling opgetreden in de investeringen van bedrijven in Nederland, met name in de sectoren gebouwen en infrastructuur. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) investeerden bedrijven 10,3 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze afname is de sterkste sinds augustus 2020, een periode die gekenmerkt werd door grote economische onzekerheid door de Covid-19-pandemie. De huidige terughoudendheid van bedrijven wordt toegeschreven aan de onzekere marktomstandigheden en de prestaties van de financiële markten in juni.

Impact op de bouw- en ontwikkelingssectorHoe gaan bouwers om met de stikstofuitspraak van de Raad van State

De bouw- en ontwikkelingssector heeft de afgelopen maanden te maken gehad met grote uitdagingen. Bedrijven in deze sectoren hebben gezamenlijk aanzienlijke verliezen geleden, waarbij tientallen miljoenen euro’s verloren gingen. Dit komt mede doordat de meest lucratieve investeringsmogelijkheden in de woningbouw, het zogenaamde ‘laaghangend fruit’, al zijn benut. Het aantal faillissementen in deze sectoren is dan ook sterk toegenomen, wat de moeilijkheden verder onderstreept.

Oorzaken van terughoudendheid bij bedrijven

De terughoudendheid van bedrijven om te investeren wordt versterkt door ongunstige omstandigheden in augustus, die volgens het CBS nog slechter zijn dan in juni. De bezettingsgraad in de industrie is lager, wat betekent dat bedrijven hun productiecapaciteit niet volledig benutten. Daarnaast is de goederenexport verder gedaald, wat wijst op een verminderde vraag naar Nederlandse producten in het buitenland. Ook de groei van de beurskoersen vertraagde, en fabrikanten zijn pessimistischer geworden over hun orderposities.

Vergelijking met eerdere periodes

De huidige situatie doet denken aan de onzekerheid tijdens de Covid-19-pandemie, toen bedrijven wereldwijd hun investeringen fors terugschroefden. Echter, de oorzaken van de huidige daling zijn anders. Waar de pandemie directe gezondheids- en economische gevolgen had, is de huidige situatie meer gerelateerd aan structurele economische onzekerheden, zoals fluctuaties in de marktvraag en onzekerheid op de financiële markten.

Verwachtingen voor de komende maanden

De vooruitzichten voor investeringen in de komende maanden blijven somber, vooral door de aanhoudende uitdagingen in de industrie en de dalende export. Bedrijven blijven voorzichtig met het toewijzen van kapitaal, wat betekent dat de sectoren die afhankelijk zijn van grote investeringen, zoals de bouw en infrastructuur, waarschijnlijk nog meer druk zullen voelen. De combinatie van een lagere vraag, stijgende kosten en een negatief oordeel van fabrikanten over hun toekomstperspectieven zorgt ervoor dat de investeringsbereidheid voorlopig laag zal blijven.

Bron: cobouw.nl