Aantal bouwvergunningen neemt toe

19 augustus 2024

Het aantal verleende bouwvergunningen voor woningbouw zit in een opwaartse trend. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er 18.800 vergunningen afgegeven, het hoogste aantal sinds het vierde kwartaal van 2021. Dit is tevens het derde opeenvolgende kwartaal waarin een stijging plaatsvond. In vergelijking met dezelfde periode in 2023 is dit een toename van 21%, en ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 is er een groei van 17%.

Regeringsdoelstellingen dichterbijEr rust vaak een vloek op mega bouwprojecten

De stijging in het aantal bouwvergunningen wordt waarschijnlijk positief ontvangen in Den Haag, waar het kabinet-Schoof, net als zijn voorganger, zich ten doel heeft gesteld om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen toe te voegen tot 2030. Dit om het woningtekort in Nederland terug te dringen. De recente stijging in vergunningverlening zou kunnen betekenen dat deze doelstelling beter haalbaar wordt.

Herstel in de bouwsector

In de afgelopen jaren hielden vastgoedontwikkelaars zich terughoudend vanwege een hogere rente en gestegen bouwkosten, wat het financieel moeilijk maakte om nieuwbouwprojecten te realiseren. Nu de rente stabiliseert en hogere cao-lonen de betaalbaarheid van woningen verbeteren, lijkt er echter weer meer interesse te ontstaan in de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten.

Uitdagingen door bezwaarprocedures

Ondanks de stijgende lijn in vergunningverlening zijn er nog steeds uitdagingen in de bouwsector. Bouwbedrijven zoals Heijmans en Dura Vermeer hebben herhaaldelijk geklaagd over de traagheid waarmee vergunningen worden verleend door overheden. Bovendien vormen de vele bezwaarprocedures van omwonenden een belemmering voor de snelle realisatie van nieuwe woningen. Nadat een vergunning is verleend, kan het nog ongeveer twee jaar duren voordat een woning daadwerkelijk wordt opgeleverd, afhankelijk van de aard en locatie van het project.

Beperkte omzetgroei en toenemende faillissementen

Hoewel het aantal verleende bouwvergunningen stijgt, heeft dit nog weinig effect op de omzet van bouwbedrijven. De omzetgroei in de bouwsector, die ook actief is in infrastructuur- en utiliteitsbouw, bleef in het tweede kwartaal van 2024 bescheiden, met een toename van slechts 1,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit is een aanzienlijk lagere groei vergeleken met de bijna 8% omzetgroei in het tweede kwartaal van 2023. Bij grotere bouwbedrijven, met tien of meer werknemers, was er in dit kwartaal zelfs geen omzetgroei, terwijl die een jaar eerder nog ruim 7% bedroeg.

In de periode van april tot en met juni 2024 werden 158 faillissementen uitgesproken in de bouwsector, hetzelfde aantal als in het eerste kwartaal en het hoogste op kwartaalbasis in bijna negen jaar. De bouwsector blijkt bijzonder kwetsbaar te zijn voor de huidige marktomstandigheden, met name door stagnerende nieuwbouwprojecten.

Bron: fd.nl