Nederland bereikt 18 miljoen inwoners

19 augustus 2024

Nederland heeft deze week de mijlpaal van 18 miljoen inwoners bereikt. Het precieze moment waarop deze grens werd overschreden, is onbekend, maar de groei van 17 naar 18 miljoen mensen vond plaats binnen een relatief korte periode van acht jaar. Ter vergelijking, het duurde vijftien jaar om van 16 naar 17 miljoen inwoners te komen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verklaart dat de bevolking de afgelopen tien jaar vooral is gegroeid door immigratie, omdat er meer mensen naar Nederland kwamen dan dat er vertrokken. Sinds 2022 sterven er meer mensen dan er geboren worden, waardoor immigratie nu de enige bron van bevolkingsgroei is. Dit markeert een verschuiving ten opzichte van de jaren zeventig, toen de bevolking vooral groeide door natuurlijke aanwas.

Een diverser en ouder NederlandDe Nederlandse huizenmarkt heeft nog geen last van de coronacrisis

Door de toename van migranten is Nederland de afgelopen jaren steeds diverser geworden. In 2016 bestond 12 procent van de bevolking uit mensen die buiten Nederland geboren waren, maar dat percentage is gestegen naar 16 procent in 2024. De instroom van vluchtelingen uit landen als Syrië en Oekraïne heeft hier in belangrijke mate aan bijgedragen. Begin 2024 waren 0,7 procent van de inwoners afkomstig uit Oekraïne, 0,9 procent uit Syrië en 1,3 procent uit Polen.

Naast de toegenomen diversiteit is de bevolking ook ouder geworden. De gemiddelde leeftijd steeg van 41,5 jaar in 2016 naar 42,6 jaar in 2024. Deze vergrijzing is het resultaat van een combinatie van langer leven en een dalend geboortecijfer. Vrouwen krijgen gemiddeld 1,43 kind, het laagste cijfer sinds de jaren tachtig.

Groei geconcentreerd in de Randstad

De bevolkingsgroei van het afgelopen decennium concentreerde zich vooral in de Randstad. De grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, evenals Almere, zagen de sterkste groei. Tegelijkertijd nam het aantal inwoners in verschillende andere gemeenten af, met name in Eemsdelta, Sittard-Geleen en Kerkrade.

Hoewel de grote steden inwoners verloren door verhuizingen naar andere delen van het land, werd dit gecompenseerd door de komst van migranten uit het buitenland en door geboortes die het aantal sterfgevallen overtroffen. Stedelijke gemeenten in de nabijheid van grote steden, zoals Blaricum, Waddinxveen, Rijswijk en Diemen, groeiden eveneens snel doordat inwoners van de steden ernaartoe verhuisden en doordat er meer kinderen werden geboren dan er mensen stierven.

Krimp in de randen van Nederland

De gemeenten die verder van de Randstad liggen, zoals in het zuiden van Limburg, delen van Zeeland, nabij de Duitse grens in Gelderland en in het noordoosten van Groningen, groeiden het minst. Sommige van deze gebieden, zoals Simpelveld, Eemsdelta en Gulpen-Wittem, zagen zelfs een daling in het aantal inwoners tussen 2016 en 2024. In deze gemeenten overlijden vaak meer mensen dan er geboren worden en is er soms ook sprake van een vertrekoverschot, waarbij meer mensen vertrekken dan er zich vestigen.

Bevolkingsdichtheid in Nederland

Op 1 januari 2024 woonden er gemiddeld 533 mensen per vierkante kilometer in Nederland, vergeleken met 504 mensen per vierkante kilometer in 2016. Den Haag is de dichtstbevolkte stad met 868 inwoners per vierkante kilometer, en de gehele Randstad staat bekend om zijn hoge bevolkingsdichtheid. In contrast hiermee zijn de noordelijke provincies en enkele Zeeuwse gemeenten veel dunner bevolkt. De Waddeneilanden bieden buiten het zomerseizoen de meeste ruimte, met minder dan 100 mensen per vierkante kilometer.

Bron: nrc.nl