Aanwijzen nieuwe woningbouwgebieden verdeelt sector
14 augustus 2024
Ambitie bouw van een miljoen woningen
De bouwsector staat achter de ambitie van het kabinet-Schoof om tot 2030 een miljoen woningen te realiseren. Dit doel werd gepresenteerd in het hoofdlijnenakkoord van mei, ondersteund door partijen zoals de PVV, VVD, NSC en BBB. Hoewel deze plannen positieve reacties oproepen, verschillen de meningen over de uitvoering ervan. De bouwsector waardeert de focus op het efficiënter benutten van de bestaande bebouwde ruimte, maar maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van het verder volbouwen van Nederland.
Kritische reacties op plannen voor nieuwe bouwgebieden
Uit de BouwMonitor-enquête van Cobouw en USP MarketingConsultancy blijkt dat de sector verdeeld is over de plannen van het kabinet. Terwijl aannemers en toeleveranciers optimistisch zijn, uiten installateurs en de afbouwsector meer kritiek. Bijna driekwart van de ondervraagden waardeert het dat het kabinet vasthoudt aan het doel om jaarlijks honderdduizend woningen te bouwen. Echter, de eis dat minimaal 30 procent van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen moet bestaan, wordt door velen als onrendabel gezien.
Efficiënter gebruik van bestaande ruimte
De voorkeur van de sector gaat uit naar het beter benutten van de bestaande bebouwde omgeving, zoals door herbestemming van leegstaande panden en transformatie van kantoren en bedrijven naar woonruimtes. Dit wordt als duurzamer en praktischer beschouwd dan het ontwikkelen van nieuwe bouwgebieden. Hoewel het kabinet ook meer grond beschikbaar wil stellen voor woningbouw, bestaat er angst dat dit ten koste gaat van recreatie- en landbouwgebieden.
Onvoldoende financiële middelen voor plannen
Het kabinet heeft 1 miljard euro gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe bouwlocaties en nog eens een half miljard voor bijbehorende infrastructuur. Deze bedragen worden door de sector als ontoereikend beschouwd om de ambitieuze plannen te realiseren. Een deel van de respondenten schat dat er vier tot zes keer meer budget nodig is om de doelstellingen te halen.
Discussie over warmtepompen en energievoorziening
Het besluit om de verplichting van een warmtepomp bij vervanging van cv-ketels vanaf 2026 te schrappen, verdeelt de meningen binnen de sector. Hoewel de installatiesector hier deels positief tegenover staat, zijn er ook zorgen over de dalende vraag naar warmtepompen. Dit wordt in verband gebracht met het huidige regeringsbeleid. Bovendien is er kritiek op de overheidsbemoeienis met de keuze van warmtebronnen, waarbij wordt opgemerkt dat eerst het stroomnetwerk op orde moet worden gebracht.
Andere maatregelen en hun effecten
Naast de plannen voor woningbouw en energievoorziening, beoordeelt de bouwsector andere kabinetsvoorstellen wisselend. Het maximeren van de stijging van de onroerendezaakbelasting (OZB) en het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek krijgen relatief positieve beoordelingen. Echter, voorstellen zoals de planbatenheffing en een belasting op ongebouwde grond worden minder goed ontvangen. De sector benadrukt dat het capaciteitsgebrek op de netwerken en de regeldruk aanzienlijke obstakels vormen voor het realiseren van de woningbouwdoelstellingen.
Bron: cobouw.nl