Afname woningverkoop door corporaties

14 augustus 2024

Woningcorporaties hebben in het afgelopen jaar opnieuw minder woningen verkocht. In totaal werden er 6.418 woningen verkocht, wat een daling van 553 woningen betekent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit markeert een voortzetting van de dalende trend in woningverkoop door corporaties, die sinds het hoogtepunt in 2015, toen ruim 26.000 woningen werden verkocht, zichtbaar is. De daling in verkoop is grotendeels te verklaren door veranderde omstandigheden, zoals de afschaffing van de verhuurderheffing.

Minder druk door afschaffing verhuurderheffingAfkoeling op de huizenmarkt lijkt serieus in te zetten

De verhuurderheffing, een belasting op sociale huurwoningen die in 2013 werd ingevoerd door toenmalig woonminister Stef Blok, had jarenlang een zware impact op woningcorporaties. Deze belasting, in combinatie met de nasleep van de financiële crisis van 2008, zorgde ervoor dat corporaties genoodzaakt waren om woningen te verkopen om hun financiële positie te versterken. Vooral in de grote steden, waar woningen meer waard waren, werd veel verkocht. Sinds de afschaffing van deze heffing is de noodzaak tot verkoop echter afgenomen, wat heeft geleid tot een verdere daling in het aantal verkochte woningen.

Verschuiving in kopers van corporatiewoningen

Een opmerkelijke trend in de verkoop van corporatiewoningen is de afname van het aandeel dat door beleggers wordt gekocht. Terwijl in 2015 nog bijna een derde van de verkochte woningen in handen van beleggers kwam, was dat aandeel vorig jaar gedaald tot één op de vijf. Dit is deels het gevolg van de Wet betaalbare huur, die de huurbedragen voor beleggers beperkt, waardoor investeringen in sociale huurwoningen minder aantrekkelijk zijn geworden.

Beperkte doorstroming op de woningmarkt

Hoewel er steeds meer corporatiewoningen aan zittende huurders worden verkocht, leidt dit niet automatisch tot een betere doorstroming op de woningmarkt. De onderzoekers van het Kadaster wijzen erop dat het aantal woningen dat wordt aangeboden voor verkoop is afgenomen, waardoor de doorstroming beperkt blijft. Deze stagnatie is ook zichtbaar in de nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Nieuwbouwambities blijven achter

Ondanks ambitieuze plannen van de overheid om tegen 2030 ongeveer 300.000 nieuwe huurwoningen te bouwen, blijft het aantal sociale huurwoningen dat in bezit is van woningcorporaties al jaren stabiel op zo’n 2 miljoen. Dit komt mede door de sloop van oude woningen die de nieuwbouw compenseert, waardoor netto weinig nieuwe woningen worden toegevoegd. Hoge bouwkosten en lange procedures voor vergunningen en bezwaren vertragen het bouwtempo. De Autoriteit woningcorporaties concludeerde eerder dit jaar dat de huidige aanpak ontoereikend is om de gestelde woningbouwdoelen te behalen.

Bron: nrc.nl