Schimmelproblemen in Haagse Moerwijk

14 augustus 2024

In de Haagse wijk Moerwijk hebben bewoners al jaren last van schimmel in hun woningen, een probleem dat zelfs na renovaties blijft terugkeren. De bewoners, waaronder Priscilla Rijgersberg en Sinan Ozturk, worden moedeloos van de voortdurende schimmelvorming. Ondanks inspanningen van woningcorporaties om de woningen te isoleren en energiezuiniger te maken, blijft het probleem van vocht en schimmel hardnekkig aanwezig.

Gezondheidsrisico’s door schimmelschimmelproblemen in sociale huurwoningen

Volgens het RIVM verhoogt schimmelvorming de kans op gezondheidsproblemen zoals astma en luchtweginfecties. Dit probleem treft vooral bewoners van verouderde woningen in naoorlogse wijken, zoals Moerwijk. De voortdurende blootstelling aan schimmel en de bijbehorende vochtige omstandigheden leiden bij veel bewoners tot fysieke klachten. Huisarts Amanda de Glanville, die werkzaam is in Moerwijk, merkt op dat bewoners vaak stress ervaren door de slechte woonomstandigheden, wat hun gezondheid verder ondermijnt.

Klimaatverandering verergert problemen

Nederland wordt steeds warmer en natter, waardoor vochtproblemen in huizen verergeren. In verstedelijkte gebieden, zoals Moerwijk, leiden zomerse hitte-eilanden en gebrek aan voldoende ventilatie tot schimmelvorming. Bewoners met beperkte financiële middelen, die vaak in oudere en slecht geïsoleerde huizen wonen, kunnen zich geen uitgebreide verduurzamingsmaatregelen veroorloven, wat de situatie verergert.

Renovaties lossen het probleem niet op

Hoewel woningcorporaties inspanningen leveren om hun woningen te verduurzamen en te renoveren, blijkt dat de oorzaak van schimmelvorming vaak niet goed wordt aangepakt. Volgens Mathijs ten Broeke van de Woonbond wordt bij renovaties vaak onvoldoende rekening gehouden met ventilatie, waardoor schimmel na renovatie weer terugkeert. Bewoners, zoals Ozturk, blijven dan ook kampen met vocht- en schimmelproblemen, ondanks verbeteringen aan de isolatie van hun woningen.

Woonomstandigheden en leefbaarheid

De bewoners van Moerwijk voelen zich machteloos tegenover de terugkerende schimmelproblemen. Ze ervaren dat hun woonsituatie hun gezondheid en welzijn schaadt, zonder dat zij hier controle over hebben. Ondanks renovaties en verbeteringen blijven de woningen vochtig en schimmelen ze opnieuw, wat leidt tot frustratie en een gevoel van onmacht bij de bewoners. Zo zegt Ozturk: “Je betaalt huur voor een huis waarin je zou moeten kunnen leven. En niet overleven.”

Reactie van de woningcorporatie

Woningcorporatie Hof Wonen, actief in Moerwijk, verklaart dat bij verduurzaming van woningen zowel isolatie als ventilatie wordt verbeterd. De organisatie stelt dat de recent gerenoveerde woningen voldoen aan de hedendaagse bouweisen en dat schimmelklachten per woning worden behandeld. Toch blijven de problemen voor bewoners bestaan, wat erop wijst dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om het schimmelprobleem blijvend op te lossen.

Bron: nrc.nl