Bouwers betrekken bij wijkvernieuwing

8 augustus 2024

In Purmerend speelt bouwbedrijf Heijmans een actieve rol bij de vernieuwing van een wijk. Dit vindt de gemeente handig, maar roept ook vragen op over de macht van de bouwer.

Brainstormsessie over stationspleinEr moet iets veranderen met de markt voor bouwgrond in Nederland

Een diverse groep planologen, verkeersdeskundigen en stedenbouwkundigen vergadert in Purmerend over de herinrichting van het Waterlandkwartier. Opvallend is dat ook twee medewerkers van Heijmans, een beursgenoteerde bouwgroep, deelnemen aan deze sessies. Hoewel de beslissingen nog genomen moeten worden, denken zij actief mee over de plannen die de gemeente maakt.

Gemeentelijke en commerciële belangen

De aanwezigheid van Heijmans roept de vraag op of een commerciële partij invloed mag uitoefenen op gemeentelijke bouwplannen. Heijmans heeft andere prioriteiten dan de gemeente; hun aandeelhouders willen winst zien, terwijl de gemeente Purmerend sociale huurdoelen moet halen. Dit kan botsen, vooral bij de prijsvorming van de te bouwen woningen.

Langetermijnplanning voor Waterlandkwartier

Elke dinsdag vergadert de groep over het Waterlandkwartier, een grootschalig project dat 1.800 nieuwe woningen en meer groen moet opleveren. Tijdens de vergaderingen worden plannen gemaakt over verkeersstromen en infrastructuur. De input van Heijmans helpt risico’s in te schatten en de bouw te versnellen. De samenwerking startte in 2020 toen Purmerend Heijmans koos als partner om een ‘kwaliteitsplan’ op te stellen.

Samenwerking en kennisuitwisseling

De samenwerking biedt voordelen zoals het delen van kennis en ervaring. Wethouder Pascal Verkroost benadrukt het belang van deze vroege samenwerking, die waardevolle marktkennis binnen de gemeente brengt. Dit helpt om door te werken, zelfs als de bouwsector tegenvallers ervaart.

Praktische toepassing op locatie

Heijmans en de gemeente werken samen op locatie, zoals bij het stationsplein. Hier wordt nagedacht over betere infrastructuur en toegankelijkheid. Heijmans heeft geen grond in bezit, maar denkt mee over lange termijnoplossingen, zoals betere verkeersstromen en integratie van kennis uit andere projecten.

Historie van publiek-private samenwerking

Publiek-private samenwerking keert terug na de financiële crisis van 2008. Destijds stopten veel samenwerkingen abrupt door de economische neergang. Nu, met nieuwe bouwplannen, hebben gemeenten en marktpartijen elkaar weer gevonden. Heijmans werkt aan diverse grote projecten door het hele land.

Onderzoek en machtspositie

De Autoriteit Consument en Markt onderzoekt dit soort langdurige samenwerkingen. Hoogleraar planologie Erwin van der Krabben benadrukt het belang van goede afspraken om te voorkomen dat marktpartijen te veel macht krijgen, vooral in middelgrote gemeenten. Purmerend heeft echter geen aanbesteding gehouden omdat Heijmans geen grond bezit en er altijd open over de samenwerking is gecommuniceerd.

Toekomstige samenwerking

Hoewel Heijmans de hoofdpartner is, kunnen andere marktpartijen ook meedoen. De gemeente verwacht dat deze samenwerking een vliegwieleffect zal hebben, waarbij andere bouwers profiteren van de kennis die Heijmans inbrengt. Projectleider Martin Matthijsse vergelijkt de samenwerking met een relatie, waarin vertrouwen en goede afspraken cruciaal zijn om door moeilijke tijden te komen.

Bron: nrc.nl