De zoektocht van jongeren op de woningmarkt

29 juli 2024

Jongeren proberen zich staande te houden op de woningmarkt, ondanks het gebrek aan kapitaal om een huis te kopen. Ze verzamelen punten voor een huurwoning, terwijl pogingen van vastgoedpartijen om gemeenschapszin te creëren vaak mislukken.

Het perspectief van Sofia de LucaAmsterdam heeft behoefte aan meer middeldure huurwoningen

Sofia de Luca, een 26-jarige verpleegkundige, woont in een studio aan de rand van Amsterdam. Ze heeft geen interesse om een huis te kopen vanwege de huidige huizenprijzen en denkt eraan om later in Spanje een woning te kopen. De afgelopen decennia is het idee van een ‘wooncarrière’ steeds belangrijker geworden, waarbij eigenwoningbezit wordt gezien als een oplossing voor sociale problemen. Dit model werkt echter voor steeds minder mensen, vooral voor jongeren zonder rijke ouders.

De ongelijke kansen op de woningmarkt

Jongeren zonder toegang tot kapitaal moeten hun weg vinden in een kapitalistisch systeem met hoge woonkosten. Velen willen liever kopen dan huren, maar kunnen dit vaak niet realiseren. Daarom passen ze zich aan de huurmarkt aan, waarbij ze bijvoorbeeld actief reageren op huurwoningen om zoekpunten te sparen. Dit puntensysteem bepaalt wie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning in Amsterdam.

De economische situatie van jongeren

De huidige generatie jongvolwassenen in Nederland is vaak hoogopgeleid en heeft een baan, maar is economisch kwetsbaarder dan eerdere generaties. Vooral op de woningmarkt hebben ze het moeilijk. Het aandeel jongvolwassenen met een koophuis is gedaald, terwijl het aantal jongeren dat in dure huurwoningen woont, is verdubbeld. De belofte dat hard werken leidt tot het kopen van een droomhuis wordt niet waargemaakt.

Het mislukken van gemeenschapszin

De focus op woningbezit en individueel kapitaal heeft geleid tot minder gemeenschapszin. Vastgoedbeheerders proberen dit te herstellen met woonconcepten voor jongeren, zoals Het Hospitaal in Rotterdam. Daar worden bewoners aangemoedigd om energie te besparen en gemeenschappelijke ruimtes schoon te houden in ruil voor lagere huur. Toch blijkt in de praktijk dat deze initiatieven vaak niet werken en bewoners langs elkaar heen leven.

Commerciële woonconcepten

Voor wie meer kan betalen, zijn er woonconcepten zoals OurDomain en The Cohesion, die vaak ruim boven de 1.000 euro per maand kosten. Deze complexen bieden voorzieningen zoals sportscholen en filmavonden, wat de huurprijs verhoogt. Toch komt gemeenschapszin niet vanzelf; bewoners zijn vaak vooral bezig met hun eigen carrière.

De voordelen van kopen

Sommige jongvolwassenen proberen toch een huis te kopen, zoals Robin Driessen, die een woning in Rotterdam kocht. Voor haar was kopen financieel logischer dan huren, ondanks dat het kopen van een huis voelt als een last. Veel jongeren beschouwen huren als geldverspilling en voelen zich opgejaagd door stijgende hypotheekrentes.

De noodzaak van een andere woonpolitiek

Jongeren hebben allemaal een dak boven hun hoofd nodig en zijn daardoor gedwongen deel te nemen aan de woningmarkt. Sommigen proberen kapitaal op te bouwen door te kopen, maar er is behoefte aan een andere kijk op volkshuisvesting. In plaats van te investeren in koopwoningen, zou er meer geïnvesteerd moeten worden in betaalbare huurwoningen om deze voor een bredere groep bereikbaar te maken.

Bron: nrc.nl