CO2-besparing door fabriekswoningen

29 juli 2024

Het bouwen van woningen in fabrieken kan tijdens het bouwproces tot 50 procent CO2-uitstoot besparen, zo blijkt uit recent onderzoek naar drie industriële woningen. Oud-minister Hugo de Jonge was al overtuigd van de duurzaamheid en lagere uitstoot van fabriekswoningen, maar cijfermatige onderbouwing ontbrak tot voor kort. Adviesbureau Copper8 heeft nu de voordelen van industriële woningbouw in kaart gebracht.

Efficiëntere bouwprocessenNederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

Volgens de analyse van Copper8 is de productie van fabriekswoningen tussen de 25 en 50 procent CO2-vriendelijker dan traditionele bouwmethoden. Dit komt voornamelijk door efficiëntere logistieke processen en het gebruik van bouwmaterieel. Ook de lagere hoeveelheid bouwafval draagt bij aan de milieuvriendelijkheid van fabriekswoningen.

Hoewel de bouw van een fabriek CO2-uitstoot veroorzaakt, wegen deze emissies niet op tegen de besparingen per woning. Uiteindelijk zijn prefabwoningen tussen de 5 en 10 procent CO2-vriendelijker dan traditionele woningen.

Kritische reacties en materiaalgebruik

De reacties in de bouwsector variëren van positief tot kritisch. Dick van Ginkel van TBI Woonlab uit twijfels over de resultaten en benadrukt dat sommige industriële concepten veel maagdelijke materialen gebruiken, wat kan leiden tot wat hij ‘materiaalobesitas’ noemt. Copper8 erkent dat het onderzoek is gebaseerd op slechts drie industriële woningen en dat de gebruikte materialen van invloed zijn op de resultaten.

Ze maken onderscheid tussen verschillende types fabriekshuizen en benadrukken dat de huidige Milieuprestatieberekening (Mpg) voor gebouwen tekortschiet in het weergeven van de milieuvriendelijke voordelen van industriële woningen.

Discussie over de Milieuprestatieberekening

De Mpg was de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van discussie. Voorstanders van bouwen met biobased materialen voelen zich benadeeld door de huidige rekenregels, die volgens hen de beton- en staalindustrie bevoordelen. Oud-minister Hugo de Jonge heeft wijzigingen in de rekenregels voorgesteld, die naar verwachting in juli volgend jaar ingaan, hoewel de Tweede Kamer hier nog mee moet instemmen. Copper8 pleit voor aanpassing van de Mpg-rekenmethodiek om de voordelen van fabrieksmatig bouwen beter te belonen.

Reactie van het ministerie en eerdere oproepen

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft geen directe reactie op het onderzoek van Copper8, omdat zij geen inzicht hebben in de gebruikte berekeningen en data. De oproep van Copper8 om fabrieksmatig bouwen beter te waarderen in de Mpg is niet nieuw. Bouwbedrijf Trebbe drong vorig jaar ook aan op aanpassingen via het Lenteakkoord, een samenwerkingsverband van ontwikkelaars, bouwers en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wat er met deze adviezen is gebeurd, blijft onduidelijk.

Bron: cobouw.nl