Canadese vastgoedbelegger verkoopt Nederlandse huurwoningen

17 juli 2024

De Canadese vastgoedbelegger Eres heeft aangekondigd een deel van zijn Nederlandse huurwoningenportefeuille te verkopen. Eres verkoopt 464 huurwoningen aan Rubens Capital Partners (RCP) voor €100,7 miljoen en 66 huurwoningen in Kampen aan Vivet voor €14,2 miljoen. Dit is een verandering in strategie nadat Eres eerder niet in staat was om bijna 6900 Nederlandse huurwoningen in één keer te verkopen.

Wijziging van strategie

Eres had aanvankelijk gehoopt zijn gehele Nederlandse woningbestand in één transactie te verkopen om te kunnen investeren in de Canadese nieuwbouwmarkt en schulden af te lossen. Door de ingezakte vastgoedmarkt eind vorig jaar leverde een verkoop echter niet genoeg op naar de tevredenheid van Eres.

Het Canadese bedrijf wilde zijn woningen niet verkopen onder de boekwaarde van €1,6 miljard (nu €1,67 miljard). Na het afketsen van deze grote vastgoeddeal besloot Eres om de woningen geleidelijk te verkopen, een proces dat bekend staat als ‘uitponden’. In de laatste drie maanden van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 heeft Eres op deze manier 38 woningen verkocht voor in totaal €12,7 miljoen.

Financiële druk en verkoopstrategie

CEO Mark Kenney van Eres stond onder druk van aandeelhouders om de financiële situatie van het bedrijf te verbeteren. De schuldgraad steeg van 49% in het tweede kwartaal van 2022 naar 58% in het eerste kwartaal van 2024, terwijl de interest coverage ratio daalde van 4,2 naar 2,9 in dezelfde periode. Bovendien moet Eres dit en volgend jaar €287 miljoen aan leningen herfinancieren.

Door grotere delen van de woningportefeuille te verkopen, hoopt Eres snel zijn liquiditeitspositie te verbeteren en de schuldenlast te verminderen. Kenney verklaarde dat deze transacties het bedrijf in staat stellen om kapitaal vrij te maken voor het terugbetalen van kredieten met hogere rente, wat de kasstroom zal verbeteren en de balans zal versterken.

Reacties op de verkoop

Beleggers reageerden positief op de verkoop van de 530 huurwoningen. Het aandeel Eres steeg met 8% op de beurs van Toronto. Patrick Steenstra Toussaint van RCP, een van de partijen die vorig najaar al interesse toonde in de portefeuille van Eres, gaf aan dat de markt nu weer in de lift zit. De huizenprijzen zijn gestegen en onzekerheden over de huurmarkt zijn nu ingecalculeerd. RCP en Vivet zijn van plan een groot deel van de aangekochte huurwoningen bij een bewonerswissel te verkopen aan particulieren, een strategie die past bij de huidige marktontwikkelingen volgens vastgoedadviseur Colliers.

Marktontwikkelingen en toekomstperspectieven

De Nederlandse woningmarkt is aantrekkelijker geworden voor beleggers door het huurplafond voor middenhuurwoningen. Vooral private investeerders kopen huurhuizen op om ze vervolgens weer te verkopen, eventueel na een opknapbeurt. In de eerste helft van 2024 waren private investeerders goed voor 35% van alle kooptransacties. De totale investeringen in Nederlandse woningbeleggingen bedroegen in die periode €1,4 miljard, een stijging van 23% ten opzichte van de eerste helft van 2023. Dit toont aan dat de markt zich aan het herstellen is en dat er weer vertrouwen is bij beleggers.

Bron: fd.nl