Prijzen vrije sector huurwoningen stijgen fors

17 juli 2024

In het tweede kwartaal van 2024 is de prijs per vierkante meter voor huurwoningen in de vrije sector met bijna 10% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg van €17,10 naar €18,79, aldus cijfers van huurplatform Pararius.

Afname woningaanbodVerhuren van vastgoed onaantrekkelijk maken is nadelig voor de woningmarkt

Het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is aanzienlijk geslonken. In het tweede kwartaal van 2024 kwamen er 14.673 woningen beschikbaar voor nieuwe huurders, bijna 33% minder dan een jaar eerder. Deze afname leidt tot een verhoogde druk op de huurmarkt.

Effecten van overheidsbeleid

Pararius wijst naar recent overheidsbeleid als oorzaak van het afnemende aanbod. Verhuurders moeten meer belasting betalen over huurinkomsten en huurprijzen zijn verder gereguleerd door de wet betaalbare huur. Dit beleid heeft geleid tot kritiek van vastgoedbeleggers en verhuurders, die stellen dat verhuren hierdoor minder rendabel is geworden.

‘Tegenovergesteld effect’

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, hebben de overheidsmaatregelen een averechts effect gehad op de vrije huursector. Huurprijzen blijven stijgen, terwijl het aantal beschikbare huurwoningen afneemt. Particuliere verhuurders, die vaak in vastgoed investeren als pensioenvoorziening, trekken zich hierdoor terug uit de markt.

Verkoop van huurwoningen

In maart 2024 bleek dat een recordaantal van ongeveer 1% van de totale voorraad huurwoningen in de particuliere sector vorig jaar is verkocht. Het aanbod van te koop staande woningen afkomstig uit de huurmarkt steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,8%, wat neerkomt op zeker 8000 woningen. Volgens De Groot ligt dit getal voor de gehele markt waarschijnlijk drie keer zo hoog.

Uitdagingen voor woningzoekers

Woningzoekers die willen kopen, worden geconfronteerd met hoge instapprijzen; de gemiddelde uitpondwaarde ligt rond de €360.000. Huurders die liever blijven huren, hebben vooral in Amsterdam de hoogste vierkantemeterprijs van €27,57. Hoewel de prijsstijging daar met 3,8% minder fors is dan het landelijke gemiddelde, blijft Amsterdam de duurste stad. Utrecht volgt met een prijsstijging van 2,1% onder het landelijke gemiddelde. In Rotterdam en Den Haag stegen de prijzen met ongeveer 8%, terwijl in Eindhoven de huren met 1,7% daalden.

Deze ontwikkelingen laten zien hoe de huurmarkt onder druk staat door zowel stijgende prijzen als een dalend woningaanbod, mede veroorzaakt door ingrijpend overheidsbeleid en de reacties van particuliere verhuurders daarop.

Bron: fd.nl