Pionier biobased bouwen failliet: ‘Wij hebben gruwelijk onze nek uitgestoken’
3 juni 2024
Opeenstapeling van pech
Eco+Bouw, een pionier op het gebied van ecologische woningbouw, is failliet verklaard. Directeur-eigenaar Patrick Schreven noemt een “opeenstapeling van pech” als oorzaak. Stijgende houtprijzen, onverwacht hoge aanloopkosten voor modulaire woningproductie, een niet-betalende opdrachtgever, misgelopen projecten en uitgestelde bouwopdrachten leidden tot een stagnerende liquiditeitsstroom en een neerwaartse spiraal.
Succesvolle, maar uitdagende projecten
Het in 2013 opgerichte Eco+Bouw behaalde vorig jaar een omzet van 7 à 8 miljoen euro en had 26 medewerkers. Het bedrijf bouwde vrijstaande woningen, seriewoningen en modulaire woningen. Bekende projecten zijn Ecodorp Boekel, dat in 2021 de Cobouw Award voor duurzaamheid won, 52 biobased modulaire woningen in Brandevoort (Helmond), 24 woningen voor Oosterpoort Wonen in Heumen en 33 woningen voor een zorginstelling in Warnsveld.
Flexwoningen en concurrentie
Eco+Bouw werkte samen met projectontwikkelaar mHomes aan flexwoningen, maar slaagde er niet in om grootschalige opdrachten binnen te halen. Volgens mHomes-directeur Bernd Hendriksen kochten corporaties geen modules van Eco+Bouw vanwege hun onvermogen om grootschalige projecten aan te pakken. Patrick Schreven wijt dit aan de hogere kosten van hun duurzame woningen, die wel aan de MIA (milieu-investeringsaftrek) voldoen, maar duurder zijn dan minder duurzame concurrenten. Schreven weigerde een minder duurzaam concept te ontwikkelen, wat volgens hem hun unieke verkoopargument zou ondermijnen.
Pionierswerk en uitdagingen
Eco+Bouw heeft veel pionierswerk verricht op het gebied van ecologisch en biobased bouwen. Ondanks een toenemende acceptatie van duurzame bouwmethoden na het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, blijft er volgens Schreven onvoldoende steun voor radicale innovatie. Ontwikkelaars en corporaties blijven vaak steken in goede intenties zonder deze volledig te realiseren. Schreven ervoer bij het project in Helmond de ‘wet van de remmende voorsprong’ doordat Eco+Bouw als enige partij voldeed aan de hoogste duurzaamheidsnormen, maar uiteindelijk verlies leed.
Oorzaken van het faillissement
Schreven is ervan overtuigd dat het faillissement niet te wijten is aan hun duurzame bouwmethoden, maar aan een opeenstapeling van tegenslagen die elke bouwer had kunnen overkomen. Eco+Bouw had onvoldoende financiële reserves om deze klappen op te vangen. Pogingen om financiële steun te krijgen mislukten door een gebrek aan werkvoorraad, waardoor de redding uitbleef.
Doorstart en toekomst
Curator Anne-Marie Weersink onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart van zowel Eco+Bouw als het gelieerde bedrijf Eco+Casco, dat ook failliet is. Het is nog onduidelijk hoeveel schuldeisers er zijn. Ondanks het faillissement blijft Schreven vastberaden om zijn missie van duurzaam bouwen voort te zetten. Hij blijft geloven in de noodzaak en de mogelijkheden van ecologische bouwmethoden.
Bron: cobouw.nl