Een kantoorinterieur dat werkt voor iedereen

29 mei 2024

De standaardman als norm

De inrichting van de meeste kantoren is niet ontworpen voor iedereen. Vrouwen en gemarginaliseerde groepen worden vaak benadeeld door de huidige standaard, die gebaseerd is op de ‘reference man’: een witte, veertigjarige man van 1 meter 75 en 80 kilogram. Dit leidt tot ongemak en onproductiviteit.

Onzichtbare drempelsHoe lang werken we nog in de kantoortuin

Voorbeelden van deze ‘one size fits all’-benadering zijn er legio: te zware deuren, glazen trappen, te lage bureaus en computermuizen die te groot zijn voor vrouwenhanden. Ook de standaard kantoortemperatuur, die is gebaseerd op het metabolisme van mannen, is te koud voor veel vrouwen.

De grenzen van ‘human centric design’

De term ‘human centric design’ klinkt wellicht positief, maar Schuller stelt dat deze misleidend is. “We hebben al die tijd niet voor mensen ontworpen, voor wie dan wel?”, vraagt ze zich af. “De term verhult bovendien dat er veel verschillende mensen zijn die niet voldoen aan de norm van de ‘reference man’.”

Geestelijke gezondheid en diversiteit

De aandacht voor geestelijke gezondheid en diversiteit en inclusie is de afgelopen jaren toegenomen. Daardoor worden de negatieve effecten van de standaardkantoorinrichting op andere gemarginaliseerde werknemers steeds duidelijker. Denk bijvoorbeeld aan mensen met onzichtbare beperkingen, mensen met longcovid of andere energiebeperkende aandoeningen, en mensen met verschillende religies.

Een flexibele oplossing

Een pasklare oplossing voor iedereen bestaat er niet, maar er zijn wel stappen die bedrijven kunnen nemen om hun kantoor inclusiever te maken. Schuller en Serné pleiten onder andere voor:

  • Ruimtevrije inrichting: Zorg voor verschillende soorten ruimtes, zoals focusruimtes, vergaderruimtes en plekken om te ontspannen.
  • Aanpasbare meubels: Kies voor meubels die in hoogte en positie verstelbaar zijn, zodat iedereen comfortabel kan werken.
  • Technologie: Maak gebruik van technologie om de werkplek te personaliseren, zoals apps waarmee mensen de temperatuur of verlichting kunnen aanpassen.
  • Betrek de medewerkers: Vraag je medewerkers wat ze missen op de werkplek en betrek hen bij het ontwerpproces.

Bron: fd.nl