Europol: vastgoed geliefd bij witwassende Europese criminelen

8 april 2024

Vastgoed blijkt de meest populaire methode voor Europese criminelen om geld wit te wassen, met minstens 41% van de meest prominente criminele netwerken die de legale vastgoedmarkt gebruiken voor dit doel. Dit werd gerapporteerd door Europol op 5 april.

Diversificatie van witwasmogelijkhedenOnderzoek VRO massale fraude met berekening milieubelasting vastgoed

Naast vastgoed investeren criminele netwerken hun geld ook graag in luxegoederen en horeca, met name restaurants en nachtclubs die kwetsbaar zijn voor dergelijke praktijken. Een ander deel van hun geld stroomt in cryptovaluta’s, waarbij ongeveer 10% van de organisaties deze methode voor witwassen gebruikt.

Europol identificeert criminele netwerken

Europol heeft 821 criminele netwerken onderscheiden, bestaande uit meer dan 25.000 individuen, door samenwerking van 24 lidstaten en 17 Europol-partnerlanden. Dit is de eerste keer dat dergelijke gedetailleerde informatie is verzameld over criminele organisaties binnen de EU, wat helpt bij het uitvoeren van gericht internationaal strafrechtelijk onderzoek.

Aanpak van georganiseerde misdaad

Europol richt zich op het beter begrijpen van de werkwijze van georganiseerde misdaad om handhavers te ondersteunen bij effectieve aanpak. Catherine De Bolle, de Belgische directeur van Europol, waarschuwt criminelen dat ze niet langer onopgemerkt kunnen blijven.

Omvang van de witwaspraktijken

Hoewel het moeilijk is om het exacte bedrag van witwassen door georganiseerde misdaad vast te stellen, is het duidelijk dat de inbeslagnames van illegale activa slechts een klein percentage van de totale opbrengsten vertegenwoordigen, geschat tussen €92 miljard en €188 miljard per jaar.

Aandacht voor Belgisch-Nederlandse netwerken

België, momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie, heeft het onderzoek aangemoedigd, met speciale aandacht voor de drugscriminaliteit en samenwerking met Nederland. Het rapport benadrukt dat Nederland en België kwetsbaar zijn voor criminele activiteiten, met name in drugssmokkel, waarbij Rotterdam en Antwerpen als beruchte hubs worden genoemd.

Zorgen over toenemende drugshandel

Recente gebeurtenissen, zoals de grootste drugsvangst ooit in Rotterdam en Antwerpen, illustreren de dreiging van toenemende drugshandel. Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gewaarschuwd voor de dreiging van Nederland als narcostaat, waarbij het land onvoldoende voorbereid zou zijn op de groeiende mondiale drugshandel.

Bron: fd.nl