Philipsdorp 2.0: terugkeer van de fabriekswijk?
20 februari 2024
In de regio Brainport, rond Veldhoven, groeit de behoefte aan huisvesting voor de toenemende stroom werknemers, vooral bij bedrijven zoals ASML. Een eeuw geleden was het gebruikelijk voor bedrijven om huisvesting te bieden aan hun arbeiders. Maar waarom gebeurt dit tegenwoordig niet vaker?
Historische fabriekswijken: populaire woonplekken
Door heel Nederland zijn wijken, dorpen en gehuchten vernoemd naar de nabijgelegen fabrieken of bedrijvigheid. Deze wijken waren luxueus voor hun tijd, met tuinen, eigen slaapkamers en voorzieningen zoals waterleiding en beerputten.
Een nieuwe industriële groeispurt
Eindhoven is het centrum van een industriële groeispurt, vergelijkbaar met die van 120 jaar geleden. Brainport Development overweegt een Betaalbaar Wonen Fonds op te zetten om de druk op de woningmarkt te verlichten.
Uitdagingen en oplossingen
De markt faalde eerder in het bieden van betaalbare woningen. Nu ligt de uitdaging niet zozeer in het aanbod van woningen, maar in de betaalbaarheid ervan, vooral in het middensegment. Werkgevers zijn terughoudend om zich bezig te houden met huisvesting.
Een strikte scheiding tussen werk en wonen
Sommige werkgevers, vooral in de non-profitsector, bieden huisvesting aan voor hun medewerkers. Universiteiten en zorginstellingen hebben initiatieven voor huisvesting opgezet, maar de scheiding tussen werk en wonen blijft belangrijk.
Toekomstige uitdagingen en mogelijkheden
De Nederlandse vastgoedmarkt reageert langzaam op veranderingen. Het oplossen van de woningnood vereist meer dan alleen initiatieven van individuele werkgevers. Pensioenfondsen spelen een rol, maar de complexiteit van de markt blijft een uitdaging.
Bron: fd.nl