Leidinggeven en heethoofdigheid: een balans vinden
27 november 2023
Onacceptabel gedrag van leiders
Leiders, van Kamervoorzitter Arib tot minister Wiersma, worden niet langer getolereerd als ze zich schuldig maken aan woede-uitbarstingen en verbale agressie. In dit klimaat moeten leidinggevenden zich bewust zijn van hun gedrag en verantwoordelijkheid nemen.
De psychologie van woede: een nuttige benzine?
Vroeger dachten psychiaters dat het uiten van woede zuiverend werkte, maar empirisch onderzoek toont aan dat dit vaak het tegenovergestelde effect heeft. Het is als het blussen van een brand met benzine. Onderdrukken van woede is echter ook niet gezond. Het tonen van oprechte emoties kan het vertrouwen van medewerkers vergroten. De uitdaging ligt in het op een verstandige manier omgaan met boosheid.
Vijf tips voor effectief omgaan met boosheid
- Zelfreflectie en ruimte: voel je boosheid opkomen? Voer eerst een intern gesprek en zoek indien mogelijk een rustige plek op.
- Analyseer en plan: stel jezelf vragen om de bron van je boosheid te begrijpen en bedenk welke stappen je op korte en lange termijn kunnen helpen. Dit brengt rationaliteit in de emotie.
- Gesprek met anderen: deel je emoties met anderen, maar gebruik gematigde taal. Benoem je ongemak en probeer bewust langzamer te spreken.
- Beheersing en ademhaling: word rustiger door te tellen, diep adem te halen en je boosheid een cijfer te geven. Praat pas met anderen als je boosheid op een lager niveau is.
- Productieve woede: maak je boosheid productief door het om te zetten in energie voor positieve veranderingen op de werkvloer.
Hulp zoeken als nodig: het kapitein Haddock-moment
In sommige gevallen kan het zoeken van hulp van een professional, coach of vriend noodzakelijk zijn. Het verhaal van de auteur, die na een val tijdens het fietsen rustig bleef na geruststelling, illustreert het positieve effect van zorg en aandacht, zelfs voor de meest temperamentvolle personen. Het vinden van de juiste balans in het uiten van boosheid is een essentieel aspect van effectief leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
Bron: nrc.nl