Versnelling nodig in woningbouw: hoe gaat de Tweede Kamer dit aanpakken?
19 oktober 2023
Zorgen over stagnerende woningbouw
Alle politieke partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de stagnerende bouw van nieuwe woningen. Ondanks het politieke consensusdoel van 100.000 nieuwe woningen per jaar, wordt dit streven momenteel niet gehaald. De begroting van Volkshuisvesting, die deze week wordt behandeld met demissionair minister Hugo de Jonge (CDA), staat centraal in de zoektocht naar oplossingen.
Amendement voor doorbouwgarantie
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, samen met de Partij van de Arbeid en GroenLinks, wil een amendement indienen voor een doorbouwgarantie voor projectontwikkelaars. Dit stelt hen in staat te blijven bouwen, zelfs als nog niet alle woningen zijn verkocht. Deze maatregel, die eerder door een motie werd ondersteund, wordt gezien als een cruciale stap.
Financiële uitdagingen en regulering
VVD’er Peter de Groot wijst op de financiële uitdagingen en de effectiviteit van toenemende programma’s, beleid en regelgeving in de woningbouw. Het debat zal naar verwachting niet diep ingaan op de harde noten, zoals regulering van middenhuur en extra financiering voor nieuwbouw, gezien de demissionaire status van het kabinet en de aanstaande verkiezingen.
Bezorgdheden over woningmarkt
De woningmarkt is een cruciaal onderwerp voor Nederlanders, en de zorgen hierover uiten zich in de politiek. Stijgende rente, hoge bouwkosten en onzekerheid over het overheidsbeleid zorgen ervoor dat de bouw van huizen waarschijnlijk dit jaar afneemt in plaats van toeneemt. Vooruitzichten voor 2024 en 2025 zijn eveneens somber.
Kleine aanpassingen in beleid
Deze week zullen waarschijnlijk kleinere beleidsaanpassingen worden besproken. Minister De Jonge trekt extra geld uit voor de startbouwimpuls om vastgelopen projecten te stimuleren. Het amendement voor doorbouwgarantie lijkt brede steun te krijgen. Belangrijke kwesties zoals regulering van middenhuur worden doorgeschoven naar de formatie na de verkiezingen.
Verschillende oplossingen
Partijen suggereren diverse oplossingen, zoals het faciliteren van kleinschalige woningbouwprojecten en het stimuleren van ‘optoppen’, het toevoegen van verdiepingen op bestaande gebouwen. D66 ziet hierin potentieel voor 100.000 extra woningen zonder ingrijpend beleid. Andere partijen kijken naar corporaties en pensioenfondsen om meer huurwoningen te bouwen, waarbij PvdA pleit voor het laten vervallen van de winstbelasting voor corporaties in ruil voor concrete bouwafspraken.
Bron: fd.nl