Nieuwe kansen voor legolisering in de bouwsector
26 september 2023
Recentelijk heeft Hennes de Ridder (docent aan onze opleiding Circulair Bouwen) het concept ‘legolisering’ geïntroduceerd. Met deze term benadrukt hij de immense mogelijkheden van speelgoed als een ‘kit of parts’ in de bouwsector.
Een tegenwicht voor geïndustrialiseerde woningbouw
De Ridder, een emeritus hoogleraar aan de TU Delft, beschouwt ‘legolisering’ als een manier om de bouw te industrialiseren en flexibiliseren, zonder in te boeten aan diversiteit of creativiteit. Hij heeft hierbij geen oog voor de huidige trend van geïndustrialiseerde rijtjeshuizen, gebouwd met grote betonnen panelen, als antwoord op het woningtekort. Dit systeem vertoont parallellen met de inflexibele bouwmethode die tijdens de wederopbouwperiode werd gebruikt, met dezelfde nadelen: omvangrijke, onhandelbare panelen, starre plattegronden en weinig mogelijkheden voor uitbreiding of demontage.
Herbestemming van bestaande gebouwen
Nederland herbergt vele van dergelijke gebouwen, met name uit de naoorlogse periode, die op het punt staan te worden gesloopt. Gelukkig bieden circulaire ‘sloop’bedrijven een sprankje hoop. Uit hun praktijk blijkt dat deze massieve gebouwen, ondanks hun monolithische aard, hergebruikt kunnen worden. Ze worden in handzame stukken gezaagd en vervolgens als bouwelementen elders ingezet.
Uitdagingen van legolisering
Het identificeren, opslaan en in BIM (Bouwwerk Informatie Model) plaatsen van deze ‘geoogste’ bouwelementen is echter een aanzienlijke uitdaging. Bij cepezed hebben we gemerkt dat het kennen van het beschikbare aanbod al in de vroegste ontwerpfases van cruciaal belang is om innovatieve toepassingen te kunnen ontwikkelen.
Brick-it: een inspirerende toepassing
Er bestaat nu een fascinerende app genaamd ‘Brick-it’ die enigszins vergelijkbaar is met Lego. Na het scannen van een stapel bouwmaterialen genereert de app een reeks ontwerpen en geeft hij aan waar de benodigde bouwstenen zich bevinden. Dit opent nieuwe perspectieven voor het speelveld van ‘legolisering’ in de bouwsector.
Bron: cobouw.nl