Demissionair minister Hugo de Jonge zoekt nog steeds kopers voor ruim duizend flexwoningen
18 september 2023
Uitdagingen bij de bouw van flexwoningen
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge heeft aangekondigd dat hij nog steeds kopers zoekt voor meer dan 1100 van de 2000 flexwoningen die door het Rijk zijn aangekocht. Hij deelde dit mee in een brief aan de Tweede Kamer over de bouw van tijdelijke woningen. Hoewel er contracten zijn getekend met gemeenten, woningcorporaties en andere instanties voor de afname van bijna 750 woningen, wachten er nog 1164 op een bestemming.
Aanbesteding en uitdagingen
De minister stelt dat het nog steeds uitdagend is gebleken om de woningen te plaatsen, ondanks inspanningen om ze aan afnemers te koppelen. Toch gelooft hij dat met de huidige inspanningen het mogelijk is om tegen het einde van het jaar voor alle bestelde flexwoningen een plek te vinden. De aanbesteding van bijna tweeduizend flexwoningen voor €200 miljoen was bedoeld om zekerheid te bieden aan de bouwsector en de productie van deze demonteerbare huizen te versnellen.
Belang van flexwoningen in het woningtekort
Het kabinet beschouwt de bouw van duizenden flexwoningen als de snelste manier om het tekort aan woningen, dat is opgelopen tot 390.000, aan te pakken. Een speciale taskforce kreeg de taak om tot en met 2024 in totaal 37.500 flexwoningen te realiseren, waarvan een klein deel rechtstreeks door het Rijk is aanbesteed.
Uitdagingen in de praktijk
In de praktijk bleek het lastig om locaties te vinden voor de door het kabinet bestelde flexwoningen. Gemeenten en woningcorporaties twijfelen over de afname vanwege ongeschikte locaties of afwijkende specificaties. Financieel is de plaatsing vaak problematisch. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde zelfs een loods beschikbaar als opslagruimte voor ongebruikte woningen.
Toename van flexwoningen
Ondanks deze uitdagingen constateert De Jonge een ‘significante toename’ van het aantal flexwoningen. In de eerste helft van dit jaar werden er in totaal 2550 opgeleverd, vergeleken met 3400 in heel vorig jaar. Voor volgend jaar zijn plannen voor de plaatsing van 16.000 woningen, maar het blijft onzeker of deze daadwerkelijk gerealiseerd zullen worden. De minister benadrukt dat er risico’s zijn dat projecten vertraging oplopen of niet doorgaan.
Bron: FD